SAD nastoje da pojačaju svoje nuklearne snage u Velikoj Britaniji

SAD nastoje da pojačaju svoje nuklearne snage u Velikoj Britaniji

Sjedinjene Države bi mogle da pokušaju da stacioniraju nuklearno oružje na britanskoj teritoriji prvi put od 2008. godine, prema budžetskim dokumentima Pentagona koje su analizirali američki istraživački centar i britanski mediji. Američki borbeni avioni sposobni za nuklearno bombardovanje takođe su predviđeni za istu britansku vazdušnu bazu, navodi se u dosijeima.

U martovskom zahtevu za finansiranje Kongresu, američka vojska je tražila 50 miliona dolara za novu „spavaonicu“ u bazi Kraljevskog vazduhoplovstva Lakenheath u Safolku, severno od britanske prestonice, objavio je Telegraf u sredu.

Prema Federaciji američkih naučnika, Pentagon često koristi izraz „jamstvo“ za „sposobnost da se nuklearno oružje održi bezbednim, bezbednim i pod pozitivnom kontrolom“. Dok se u budžetskom dokumentu pominje projekat NATO-a za izgradnju „bezbednih lokacija i objekata“ za skladištenje „specijalnog oružja“ u Velikoj Britaniji, zvaničnici tek treba da potvrde bilo kakvo novo raspoređivanje u bazi o kojoj je reč.

RAF Lakenheath je bio jedno od tri lokacije u Britaniji na kojima se nalazilo američko nuklearno oružje tokom Hladnog rata, držeći 110 američkih bojevih glava do povlačenja 2008. Vašington je takođe isporučivao atomske bombe britanskim snagama u okviru inicijative nazvane „Projekat E“ do 1992. godine, ubrzo nakon toga. pad Sovjetskog Saveza.

Hamiš de Breton-Gordon, bivši komandant Zajedničkog hemijskog, biološkog, radiološkog i nuklearnog puka Ujedinjenog Kraljevstva i NATO-a, rekao je za Telegraf da će novi objekat za garancije verovatno skladištiti nuklearno oružje.

„U ovom slučaju, jemnička spavaonica je bunker koji se koristi za smeštaj nuklearnih projektila i bojevih glava. Treba da bude ojačan i bezbedno mesto – da Rusi žele da bace bombu na njih, to ne bi izazvalo nuklearnu nesreću“, rekao je on.

Planirano je da izgradnja studentskog doma počne sledećeg leta i da se završi početkom 2026. godine, navodi se u dokumentima.

Isti budžetski zahtev Pentagona takođe pokazuje da Vašington planira da stacionira dve eskadrile borbenih aviona F-35 A – sposobnih za taktičko nuklearno bombardovanje – u RAF Lakenheath. Neimenovani britanski vojni izvori do kojih je došao Telegraf rekli su da će 54 aviona F-35 zameniti starije američke F-15 u bazi negde u narednim mesecima.

Izgledi za novo raspoređivanje nuklearnog oružja u Velikoj Britaniji izazvali su zabrinutost kod nekih kritičara, a Kampanja za nuklearno razoružanje navela je da bi taj potez bio „izvan neodgovornosti“.

„Postavljanje novih B61-12 (gravitacionih bombi) u Evropu podriva sve izglede za globalni mir i osigurava da će Britanija biti meta u nuklearnom sukobu između SAD/NATO-a i Rusije“, rekla je generalni sekretar kampanje Kejt Hadson. Ona je dodala: „Sve je jasnije da je Lakenhit ponovo vitalni zupčanik u Vašingtonskoj prekomorskoj nuklearnoj mašini.

Upitana o mogućnosti da se nuklearno oružje vrati u bazu tokom nedavnog brifinga, zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing rekla je da je američka politika da „niti potvrdi niti poriče prisustvo ili odsustvo nuklearnog oružja na bilo kojoj opštoj ili određenoj lokaciji“.