SAD najavljuju sankcije Iranu i Rusiji zbog slanja balističke rakete

SAD najavljuju sankcije Iranu i Rusiji zbog slanja balističke rakete

Sjedinjene Američke Države su nedavno uvele sankcije protiv iranske avio-kompanije Iran Air, kao i protiv određenih ruskih i iranskih organizacija koje su bile uključene u saradnju između ovih režima. Ova informacija proizlazi iz saopštenja objavljenog na zvaničnom sajtu Ministarstva finansija SAD.

SAD su donijele odluku o imenovanju deset pojedinaca i šest entiteta sa sedištem u Iranu i Rusiji, kao odgovor na podršku koju Iran pruža u vojnom smislu, uključujući nedavnu isporuku balističkih projektila, i na agresivno ponašanje Rusije u ratu protiv Ukrajine. Među osobama koje su obuhvaćene sankcijama su Ruholah Katebi, povezan sa isporukom balističkih projektila Fath-360 Rusiji, kao i Ibrahim Bahrami, koji predstavlja iransku organizaciju Shahid Kharrazi Industries i bio je uključen u saradnju sa ruskom vladom u Iranu.

Dodatno, na listi sankcionisanih lica nalazi se komandant svemirske komande IRGC-a Salman Farsi, kao i Ali Jafarabadi, nadzornik lansiranja raketa kršeći međunarodne zabrane. Pored pojedinaca, sankcije su uvedene i protiv četiri broda ruskih kompanija TransMorFLot, iranske Azadegan Transportation Company i Amad Behineh Saz Engineering Company, zajedno sa njihovim menadžmentom.

Takođe, ograničenja su postavljena i za iranski biro za projektovanje pogonskih sistema Farzanegan (Farzanegan) i njegove čelnike. SAD su potvrdile da je Iran nedavno poslao balističke rakete Rusiji.