SAD: Sredstva za pomoć COVID-u do sada zaplenjena u iznosu od 1,4 milijarde dolara

SAD: Sredstva za pomoć COVID-u do sada zaplenjena u iznosu od 1,4 milijarde dolara

Američko ministarstvo pravde saopštilo je u sredu da je zaplenilo preko 1,4 milijarde dolara u fondovima za pomoć COVID-19 koje su kriminalci ukrali, i optužilo preko 3.000 optuženih za zločine u saveznim okruzima širom zemlje.

Ministarstvo pravde objavilo je rezultate sprovođenja na nacionalnom nivou za borbu protiv prevare u vezi sa virusom korona, uključujući federalne krivične prijave protiv 371 optuženog za krivična dela povezana sa preko 836 miliona dolara u navodnim prevarama u vezi sa COVID-om.

„Ova najnovija akcija, koja uključuje preko 300 optuženih i preko 830 miliona dolara u navodnim prevarama u vezi sa COVID-19, trebalo bi da pošalje jasnu poruku: vanredna situacija u vezi sa pandemijom COVID-19 je možda završena, ali rad Ministarstva pravde na identifikaciji i krivičnom gonjenju onih koji su ukrali pandemiju fondovi za pomoć su daleko od kraja“, rekao je američki državni tužilac Merik Garland u saopštenju.

Ukupno 119 optuženih priznalo je krivicu ili je osuđeno na suđenju tokom pretresa, navodi Ministarstvo pravde.

Sjedinjene Države ispituju mnoge slučajeve prevare vezane za programe pomoći američke vlade. U maju 2021. Garland je pokrenuo radnu grupu za sprovođenje prevara COVID-a.

Prošle godine, Ministarstvo pravde SAD je pozvalo saveznog tužioca Kevina Čembersa da predvodi svoje napore u istrazi navodnih šema prevare usmerenih na programe pomoći pandemiji.

Preko 200 milijardi dolara iz programa pomoći američke vlade COVID-19 potencijalno je ukradeno, saopštio je krajem juna savezni nadzornik, dodajući da je američka administracija za mala preduzeća (SBA) oslabila kontrolu u žurbi da isplati sredstva.

U septembru 2022., generalni inspektor Ministarstva rada SAD rekao je da su prevaranti verovatno ukrali 45,6 milijardi dolara iz američkog programa osiguranja od nezaposlenosti tokom izbijanja korona virusa primenom taktika kao što je korišćenje brojeva socijalnog osiguranja preminulih pojedinaca.

Ranije ove godine, u zasebnom izveštaju nadzornog organa navodi se da je američka vlada verovatno dodelila oko 5,4 milijarde dolara pomoći za COVID-19 ljudima sa sumnjivim brojevima socijalnog osiguranja.