SAD i UN osuđuju ubistvo ekologa u Hondurasu

SAD i UN osuđuju ubistvo ekologa u Hondurasu

Američki Stejt department i drugi globalni lideri osudili su u utorak ubistvo još jednog ekološkog lidera u ruralnom Hondurasu, dodajući sve veću zabrinutost zbog stalnog nasilja protiv ekologa u Latinskoj Americi.

Predsednica Hondurasa Siomara Kastro potvrdila je ubistvo Huana Lopeza u subotu u ruralnom karipskom regionu Kolon, gde je poslednjih godina ubijen veliki broj ekologa koji se bore protiv rudarskih projekata. Kastro je svoju smrt nazvao „podlim ubistvom“ i obećao da će istražiti ubistvo.

„Izražavam solidarnost sa njegovom porodicom, drugovima i prijateljima. Pravda za Huana Lopeza“, objavila je na X.

Lopez je ubijen iz vatrenog oružja u opštini Tocoa nakon što je proveo godine u borbi protiv rudarskih kompanija kako bi sačuvali reke i šume u regionu, navodi Human Rights Vatch. Vlasti su odmah objavile još nekoliko detalja.

Tri aktivista iz njegove iste organizacije Mreža protiv nasilja protiv sindikata (RedContraVA) ubijena su prošle godine.

Pre smrti, Lopezu su pružile zaštitu honduraške vlasti i Međuamerička komisija za ljudska prava jer je dobio više pretnji smrću.

U utorak je Brajan A. Nikols, pomoćnik američkog državnog sekretara za pitanja zapadne hemisfere, ponovio Kastra i druge lidere Hondurasa tražeći pravdu za Lopeza.

„Snažno osuđujem ubistvo Huana Lopeza, hrabrog zaštitnika životne sredine i opštinskog savetnika u Hondurasu, i pozivam na temeljnu i transparentnu istragu“, napisao je na X-u.

Njegove komentare pratile su slične osude Ujedinjenih nacija, koje su u utorak pozvale „nadležne organe da sprovedu hitnu, iscrpnu i nepristrasnu istragu kako bi se identifikovali i kaznili ljudi odgovorni, materijalni i intelektualni, za ovo ubistvo“.

Latinska Amerika je najsmrtonosniji region na svetu koji se bori za zaštitu životne sredine, prema nevladinoj organizaciji Global Vitness, koja prati ubistva ekologa. Prošle godine, Kolumbija, Brazil, Honduras i Meksiko su rangirani kao najsmrtonosniji regioni za odbranu životne sredine.

Najmanje 140 ekologa je ubijeno u samo četiri zemlje, što čini 71 odsto ukupnih ubistava zaštitnika životne sredine širom sveta, prema izveštaju organizacije objavljenom prošle nedelje. Honduras, znatno manji od ostalih zemalja na listi, čini 18 tih ubistava.

Centralnoamerička nacija godinama je digla uzbunu zbog broja tamo ubijenih aktivista za zaštitu životne sredine.

Honduras je privukao globalnu pažnju kada je 2016. ubijena vođa ekološke i starosedelačke zajednice Berta Kaseres. Ubistvo nastavlja da proganja Honduras jer mnogi detalji njene smrti ostaju nerešeni.

Lideri za zaštitu životne sredine često deluju kao čuvari u ruralnim regionima, postajući neželjeni par očiju na mestima gde organizovani kriminal napreduje.

Oni takođe imaju tendenciju da izazovu moćne kompanije i pojedince koji žele da profitiraju od ekstraktivnih industrija kao što su rudarstvo i seča, čineći to u udaljenim delovima Latinske Amerike daleko od dometa zakona.

To protivljenje može biti fatalno za pojedince poput Lopeza, za koga su UN rekli da je „posvetio svoj život zaštiti prirodnih resursa“.