SAD će izdati rodno neutralne pasoše

SAD će izdati rodno neutralne pasoše

Odluka je bila ismejana kada je prvi put objavljena.

Američki Stejt department saopštio je u četvrtak da će ponuditi treću „Ks“ opciju roda u pasošima od 11. aprila. Promena pasoša je jedna od niza politika usmerenih na transrodne osobe koje je uvela Bajdenova administracija.

Oni koji koriste pasoš „Ks“ neće morati da prilože nikakvu medicinsku dokumentaciju koja bi dokazala da nisu ni muškarci ni žene, objašnjava se u saopštenju državnog sekretara Entonija Blinkena. U saopštenju se dodaje da ‘Ks’ označava one sa „neodređenim ili drugim rodnim identitetom“, definicija za koju je Blinken rekao da „poštuje privatnost pojedinaca dok unapređuje inkluziju“.

Prvi rodno neutralni pasoš SAD je zapravo izdat prošlog oktobra, tri meseca nakon što je Stejt department dao transamerikancima mogućnost da promene pol u pasošima bez dostavljanja medicinskih dokumenata koji dokazuju njihovu tranziciju. U to vreme, Bajdenova administracija je obećala da će „nebinarnim“ ljudima dati opciju trećeg pola početkom 2022, što je odluka koju su konzervativci ismevali na internetu.

Sada, sa pasošima koji su stizali u naredne dve nedelje, reakcija na internetu bila je uglavnom slična. LGBT grupe i levičarski aktivisti proslavili su ovaj potez, dok su se konzervativci ismevali Bajdenovom administracijom. „Ovo je na neki način prioritet našeg State Departmenta u ovom trenutku? Nije ni čudo što nas naši neprijatelji ne shvataju ozbiljno“, tvitovala je kandidatkinja republikanaca u Kongresu Ciceli Davis, dok je drugi komentator žalio kako „kineski učenici trećeg razreda uče račun sa više varijabli“, dok „naše učenike trećeg razreda uče da „muškarci mogu imati bebe“. .’”

Argentina, Kanada i Novi Zeland izdaju slične rodno neutralne pasoše, dok više desetina drugih zemalja izdaje pasoše trećeg pola interspolnim ili nebinarnim osobama u nekim okolnostima.

Saopštenje Stejt departmenta stiglo je na „Dan vidljivosti transrodnih osoba“, priliku koju su kreirali transrodni aktivisti 2009. godine, a koju sada istaknuto slave demokrate u SAD. Uz najavu pasoša Stejt departmenta, Ministarstvo za unutrašnju bezbednost je u četvrtak saopštilo da će uvesti „efikasnije, manje invazivne procedure skrininga“ za trans putnike i „promovisati upotrebu i prihvatanje rodne oznake „Ks““ od strane avio-kompanija.

Bajdenova administracija se takođe pohvalila nizom mera usmerenih na „transrodnu decu“, uključujući obećanja da će podržati „negu koja afirmiše rod“ – termin koji obično uključuje tretmane u rasponu od terapije do blokatora puberteta i hirurgije – za decu.