Rusko granatiranje u Donbasu se nastavlja

Rusko granatiranje u Donbasu se nastavlja

Rusko granatiranje i udari duž linije kontrole u ​​Donbasu nastavljaju da eskaliraju, a Ukrajinci odbijaju brojne ofanzivne pokušaje ruskih trupa, navodi se u obaveštajnom pregledu britanskog Ministarstva odbrane, objavljenom u utorak uveče, navodi Evropska istina.

Na sposobnost Rusije da napreduje i dalje utiču ekološki, logistički i tehnički izazovi sa kojima su se do sada suočavali, zajedno sa otpornošću visoko motivisane ukrajinske vojske, navodi se u izveštaju.
Mariupolj može pasti za nekoliko dana, borbe za Donbas će trajati do šest meseci – evropski zvaničnik

Neuspeh Rusije da savlada odbranu u Mariupolju i njeni neselektivni napadi, koji su osakatili lokalno civilno stanovništvo, ukazuju na to da ruske trupe još uvek nisu u stanju da ostvare svoje ciljeve onoliko brzo koliko bi želele, naglasilo je britansko ministarstvo.

Podsetimo, ukrajinska strana insistira na tome da bi sudbina Mariupolja mogla da postane crvena linija u pregovorima između Kijeva i Moskve.

Britanski obaveštajci primećuju da stalni otpor Mariupolja stvara probleme ruskim trupama u drugim operativnim oblastima, povlačeći snage na sebe.