Ruski senator: Zašto Srbija teži ulasku u EU kada tamo nije prihvaćena?

Ruski senator: Zašto Srbija teži ulasku u EU kada tamo nije prihvaćena?

Andrej Klimov, zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove i član rukovodstva stranke Jedinstvena Rusija, izrazio je čuđenje zbog težnji Srbije za članstvom u Evropskoj uniji, navodeći da Srbija i njen narod nisu prihvaćeni u EU.

„Ne shvatam zbog čega Srbija i njen narod žele ulazak u EU kada tamo nisu prihvaćeni,“ izjavio je Klimov. Dodao je da nije cilj njegove izjave reklamiranje BRIKS-a, već da samo govori o politici ove asocijacije.

Klimov je naveo da ne vidi problem u eventualnom ulasku Srbije u BRIKS, ali da je na Beogradu da donese konačnu odluku. „BRIKS će razmotriti želju Beograda ako Srbija smatra da je BRIKS bolji od NATO-a i EU i želi da postane članica ove asocijacije. Smatram da je EU konglomerat zemalja u zalasku i da ponavlja sudbinu Sovjetskog Saveza, tačnije njegove greške,“ rekao je Klimov.

Prema njegovim rečima, EU je pod snažnom kontrolom SAD, ali je moguće da će se to promeniti nakon američkih izbora. Klimov, kao doktor ekonomskih nauka, iznosi stav da su ekonomske perspektive u EU nejasne.

„Nemačka ekonomija je uništena bez jeftinog ruskog gasa i zbog nedostatka resursa iz Rusije, a francuska isključivo zbog rusofobije, dok su ekonomski gubici Ruske Federacije manji nego kod Evrope,“ istakao je ruski senator.

Klimov poziva Srbiju da razmotri sve opcije i donese odluku koja će najbolje odgovarati njenim interesima i ekonomskom prosperitetu.