Ruski ministar spoljnih poslova posetio Kubu, osudio američke sankcije

Ruski ministar spoljnih poslova posetio Kubu, osudio američke sankcije

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov osudio je u četvrtak američke sankcije Kubi dok je posetio ostrvo tokom poslednje etape latinoameričke turneje koja ga je odvela u Brazil, Nikaragvu i Venecuelu.

Lavrov se sastao sa kubanskim kolegom Brunom Rodrigezom, otpočevši posetu učešćem u ceremoniji polaganja venaca na memorijal u Havani za heroja kubanske nezavisnosti Hosea Martija.

Tokom posete toj ostrvskoj državi, koja je decenijama bila čvrst saveznik Moskve, Lavrov je osudio američke ekonomske sankcije Kubi i osudio SAD zbog nastojanja da nametnu „svoju volju svetu“, navodi se u depeši državnih medija. outlet Cubadebate.

Rodrigez je sa svoje strane odbacio ono što je nazvao „ekspanzionističkim aspiracijama“ NATO-a i sankcije uvedene Rusiji.

Očekuje se da će se Lavrov kasnije danas sastati sa nedavno ponovo izabranim predsednikom Migelom Dijas-Kanelom.

Kuba ima široke odnose sa Moskvom od 1960-ih, kada se pridružila bloku socijalističkih zemalja na čelu sa tadašnjim Sovjetskim Savezom, primajući mnoge vitalne uvozne proizvode — đubriva, industrijsku opremu, rezervne delove i, pre svega, naftu — u zamenu za šećer.

Rusija je, zajedno sa Venecuelom, jedan od retkih kubanskih dobavljača nafte, koji šalje neutvrđenu količinu na ostrvo, koje prolazi kroz ozbiljnu energetsku krizu.

Takođe, pre dve nedelje, kubanske banke su počele da prihvataju plaćanja MIR karticama, platnim sistemom u Rusiji koji omogućava ruskim turistima da podižu gotovinu i pretvaraju rublje u kubanske pezose.

MIR kartice se prihvataju u drugim partnerskim zemljama Rusije, uključujući Tursku i Vijetnam, a njima upravlja državni ruski nacionalni sistem plaćanja karticama.