Ruski ambasador u SAD uzvratio je sankcijama usmerenim na tehnološki sektor

Ruski ambasador u SAD uzvratio je sankcijama usmerenim na tehnološki sektor

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov ocenio je u četvrtak sankcije SAD usmerene na ruski tehnološki sektor kao „nezakonite“, nakon što je Ministarstvo finansija SAD objavilo taj potez kao deo suzbijanja izbegavanja sankcija od strane Rusije.

Odgovarajući na pitanje na Fejsbuku, Antonov je napisao da Bajdenova administracija pokazuje svoj „beskompromisan stav“ dok je proširivala svoje „liste nezakonitih sankcija“.
„Govorimo o svrsishodnim pokušajima da se ograniči tehnološki razvoj naše zemlje“, rekao je Antonov.

Neki kontekst: Ministarstvo finansija SAD saopštilo je u četvrtak da sankcioniše „21 subjekat i 13 pojedinaca kao deo svog razbijanja Kremljovih mreža za izbegavanje sankcija i tehnoloških kompanija, koje su instrumentalne za ratnu mašinu Ruske Federacije“.

Agencija je takođe utvrdila „da se sankcije primenjuju na sektor vazduhoplovstva, pomorstva i elektronike u Ruskoj Federaciji“, što znači da SAD mogu „nametnuti sankcije svakom pojedincu ili entitetu za koji je utvrđeno da radi ili je delovalo u bilo kom od tih sektora“.

SAD i njihovi saveznici uveli su niz sankcija ruskim zvaničnicima i subjektima otkako je Moskva pokrenula napad na Ukrajinu.