Ruska vojska testirala teške bespilotne letelice sposobne da nose komandose

Ruska vojska testirala teške bespilotne letelice sposobne da nose komandose

Vojska testira ruski teški transportni dron. Veliki kvadrokopter može da podigne do 200 kg tereta i reklamira se kao pristupačno rešenje za logistiku na prvoj liniji.

Nazvan „Perun“ po slovenskom bogu groma, dron je u ponedeljak prikazalo Ministarstvo odbrane, koje je objavilo snimak vozila u akciji.

Video prikazuje dve različite verzije aviona, od kojih jedna ima koaksijalne rotore koji generišu dovoljnu snagu podizanja da leti naoružana osoba na žici. Prema ministarstvu, koristi softver domaće proizvodnje. Na snimku se vidi manevar u kojem se suprotstavio ljuljačkom pokretu putnika pre nego što je spušten na zemlju.

Takođe postoje snimci drugačijeg modela drona sa nečim što izgleda kao protivtenkovska raketa Fagot koja se lansira sa ramena na vrhu. Oružje je ispaljeno i sa zemlje i iz vazduha u kratkom snimku, koji kruži društvenim mrežama najmanje od januara.

Perun je navodno rezultat ruskih nastojanja da razvije platformu sličnu ukrajinskom dronu Baba Jaga. Kijevske snage su militarizovale relativno veliki poljoprivredni model bespilotnih letelica sa šest rotora i koriste ove letelice u sukobu sa Rusijom za snabdevanje trupa i bacanje male municije na protivničke snage.

Ruska verzija očigledno ima veću nosivost i može se koristiti za medicinsku evakuaciju sa prve linije fronta, navodi Ministarstvo odbrane. Takođe se razmatra za transport malih komandosa za iznenadne napade i kao platforma za oružje. Vojska planira da ga testira sa mitraljezom i standardnom vazdušnom raketom.