Ruska služba bezbednosti privela dvojicu ukrajinskih špijuna

Ruska služba bezbednosti privela dvojicu ukrajinskih špijuna

Ruska služba bezbednosti (FSB) uhapsila je dvojicu muškaraca zbog sumnje da su radili za ukrajinsku obaveštajnu službu, saopštila je u petak pres služba tog tela. Osumnjičeni su navodno prikupljali informacije o ruskim vojnim objektima i jedinicama i delili ih sa predstavnicima Kijeva u zamenu za novac.

Od početka vojne kampanje Moskve protiv susedne zemlje u februaru 2022. godine, FSB je izvestio o hapšenju desetina osumnjičenih, i ruskih i ukrajinskih državljana, za koje se veruje da su špijunirali za Kijev ili su vršili akte sabotaže ili terorističkih napada na ruska teritorija.

U saopštenju za javnost u petak, ruska Federalna služba bezbednosti je saopštila da su se poslednja hapšenja dogodila u gradu Rostov na Donu, koji se nalazi nedaleko od granice sa Ukrajinom. Dvojica osumnjičenih, koji su oboje državljani Rusije, optuženi su za veleizdaju, dodaje FSB.

Prema navodima vlasti, muškarci su sami kontaktirali ukrajinsku obaveštajnu službu i imali su zadatak da posmatraju ruske vojne jedinice koje su učestvovale u vojnoj akciji protiv Ukrajine.

FSB je takođe objavio video snimak koji prikazuje hapšenje osumnjičenih, očigledno izvan ruske vojne baze.

Sud je obojici muškaraca odredio istražni zatvor.

Prošlog jula, FSB je uhapsila trojicu ruskih državljana u južnom regionu Voronježa pod sumnjom da su ukrajinskoj radikalnoj grupi „Desni sektor” davali informacije o ruskim vojnim objektima i transportnoj infrastrukturi.

Tokom ispitivanja, jedan od muškaraca je otkrio da je imao zadatak, između ostalog, da prikupi informacije o tome gde se nalazi ruski borbeni pilot, kao i da inscenira požare i eksplozije na železničkim i industrijskim objektima u Voronješkoj oblasti.

Još jedan značajan slučaj od prošlog leta odnosio se na neonacističku grupu, čiji su članovi optuženi da su po nalogu ukrajinske obaveštajne službe planirali ubistvo glavne urednice RT-a Margarite Simonjan i novinarke i bivše predsedničke kandidatkinje Ksenije Sobčak.