Rusija upozorava na potencijalne sukobe sa NATO-om na Arktiku

Rusija upozorava na potencijalne sukobe sa NATO-om na Arktiku

Moskva je zabrinuta zbog rastućih aktivnosti NATO bloka predvođenog SAD u arktičkom regionu, koje mogu imati ozbiljne implikacije na bezbednost i ekologiju, rekao je visoki ruski predstavnik u Arktičkom savetu Nikolaj Korčunov. Zvaničnik je to rekao novinskoj agenciji TASS u intervjuu objavljenom u nedelju.

„Internacionalizacija vojnih aktivnosti alijanse na visokim geografskim širinama, uključujući nearktičke NATO države, ne izaziva ništa osim zabrinutosti. To povećava rizike od nenamernih incidenata, koji pored bezbednosnih rizika mogu da izazovu i ozbiljnu štetu krhkom arktičkom ekosistemu“, rekao je Korčunov.

Blok predvođen SAD pojačao je svoje aktivnosti u regionu, izvodeći sve masovnije vojne vežbe, dodao je zvaničnik. „Nedavno je na severu Norveške održana još jedna velika vojna vežba alijanse, koja, po našem mišljenju, ne doprinosi obezbeđenju bezbednosti u regionu“, rekao je Korčunov, govoreći o dvonedeljnom „Hladni odgovor“. vežbe koja je održana još u martu.

U vežbe je učestvovalo 1.500 američkih vojnika, kao i snage iz osam drugih zemalja NATO-a i „partnerskih zemalja“ koje ukupno broje 15.000. Vežbu je poremetio pad aviona američkog marinskog korpusa MV-22B Osprei. Rotor se spustio u udaljeni planinski lanac, ubivši četvoricu na brodu.

Osim direktnih vojnih aktivnosti bloka, njegovo potencijalno širenje dalje na sever stvara dodatne rizike za arktički region, smatra Korčunov. I Švedska i Finska, koje su decenijama održavale politiku nesvrstanosti, dok su uživale u bliskim vezama sa alijansom koju predvode SAD, razmatraju da joj se formalno pridruže nakon sukoba između Rusije i Ukrajine.

„Širenje NATO-a na račun tradicionalno vanblokovskih zemalja neće doprineti bezbednosti i međusobnom poverenju na Arktiku, za čije jačanje se Rusija dosledno zalaže“, rekao je Korčunov.

Ruska vojna ofanziva velikih razmera koja je počela u Ukrajini krajem februara takođe je korišćena kao izgovor da se poremeti rad Arktičkog saveta. „Početkom marta 2022. godine, Sjedinjene Države, Kanada, Danska, Island, Norveška, Švedska i Finska suspendovale su svoje učešće u Savetu, pozivajući se na specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini“, rekao je Korčunov i dodao da nema načina za razvoj u Arktički region bez Rusije.