Rusija upozorava Moldaviju da ne preti svojim trupama u otcepljenom regionu

Rusija upozorava Moldaviju da ne preti svojim trupama u otcepljenom regionu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je u četvrtak Moldaviju da pretnja bezbednosti ruskih trupa u otcepljenom regionu Pridnjestrovlja rizikuje da izazove vojnu konfrontaciju sa Moskvom.

Rusija je stacionirala mirovne trupe u Pridnjestrovlju od ranih 1990-ih, kada je u oružanom sukobu proruski separatisti oteli većinu regiona pod kontrolom Moldavije.

Rusija kaže da je njena vojska tu da održi mir i stabilnost, ali Moldavija želi da Moskva povuče svoje snage.

„Svi treba da shvate da bi se svaka akcija koja bi ugrozila bezbednost naših trupa (u Pridnjestrovlju) prema međunarodnom pravu smatrala napadom na Rusiju, kao što je bio slučaj u Južnoj Osetiji kada je naše mirovne snage napao (bivši predsednik Gruzije) Sakašvili. “, rekao je Lavrov.

Taj incident, 2008. godine, rezultirao je petodnevnim ratom u kojem su ruske snage zauzele nekoliko gruzijskih gradova. Ubrzo nakon toga, Moskva je priznala Južnu Osetiju i još jednu otcepljenu teritoriju Gruzije, Abhaziju, kao nezavisne.

Pridnjestrovlje, koje se u velikoj meri oslanja na podršku Moskve, izvestilo je o nizu sporadičnih napada u aprilu, što je dodatno podiglo tenzije koje su već bile visoke nakon ruske intervencije u Ukrajini, koja se graniči sa Moldavijom.