Rusija: SAD krši međunarodno pravo

Rusija: SAD krši međunarodno pravo

SAD krše svoje međunarodne obaveze i sopstvenu politiku svojim najnovijim paketom vojne pomoći Ukrajini, izjavio je u sredu ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov. Između ostalog, Vašington nije uspeo da dobije dozvolu Rusije pre nego što je četiri helikoptera Mi-17 preusmerio sa prvobitne destinacije Avganistana u Ukrajinu, istakao je on.

Diplomata je reagovao na prošlonedeljno saopštenje američkog Ministarstva odbrane, koje je navelo da je letelica predviđena za predaju Ukrajini. Četiri helikoptera Mi-17 su verovatno bili avioni koje su SAD kupile za avganistansku nacionalnu vojsku pre nego što je vlada u Kabulu koju podržavaju SAD pala u ruke talibanskih snaga u avgustu prošle godine. Ukrajina je servisirala letelice i trebalo je da ih pošalje u Avganistan.

Prebacivanje helikoptera „učinjeno je u suprotnosti sa sertifikatom krajnjeg korisnika, za šta je bila potrebna pismena saglasnost Rusije“, rekao je ambasador. On je to nazvao „očiglednim kršenjem” američkih obaveza kao kupca i tvrdio da je Vašington osujetio ruske zahteve za objašnjenjem.

Antonov je rekao da Rusija ima zabrinutost i zbog drugog naoružanja u paketu. Snabdevanje protivvazdušnim raketama Stinger sa ramena je u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima o ublažavanju rizika koje predstavlja preusmeravanje takvog oružja u ruke zlonamernih aktera, istakao je on. On je pomenuo rezoluciju Generalne skupštine UN iz 2007. o tom pitanju i druge dokumente.

„Sama SAD prepoznaje pretnju od širenja prenosivih protivvazdušnih raketa trećim licima“, rekao je Antonov i dodao da dve zemlje imaju dugogodišnji sporazum o međusobnom obaveštavanju o svim prodajama takvih sistema naoružanja stranim državama.

U izjavi koju je ambasada objavila na društvenim mrežama, Antonov je upozorio da isporuka višecevnih raketnih bacača Ukrajini predstavlja pretnju od eskalacije krize u Ukrajini, nazivajući odluku da se oni predaju Kijevu „neodgovornom“. Paket pomoći je potkopao poziciju Vašingtona kao respektabilnog dobavljača oružja, tvrdi ambasador.

Vašington šalje sve teže naoružanje Ukrajini, tvrdeći da želi da pomogne Kijevu da se odbrani od Rusije. Američki zvaničnici su izjavili da veruju ukrajinskim uveravanjima da oružje neće biti zloupotrebljeno, uključujući i napad na ciljeve u Rusiji.

U ranijim izjavama Kijev je branio svoje pravo da napadne Krim, region koji Rusija smatra delom svoje suverene teritorije, oružjem koje je obezbedilo SAD. I Ukrajina i SAD odbacile su reapsorpciju poluostrva od strane Rusije 2014. godine, nakon što su tamošnji ljudi na referendumu glasali za otcepljenje od Kijeva.