FT: Rusija formira „flotu u senci“ kako bi zaobišla naftne sankcije

FT: Rusija formira „flotu u senci“ kako bi zaobišla naftne sankcije

Rusija je okupila „flotu u senci“ kako bi zaobišla zapadne naftne sankcije, objavio je u subotu Fajnenšel tajms. Prema pisanju lista, Moskva je „tiho prikupila flotu od preko 100 starih tankera“.

Pozivajući se na energetsku konsultantsku kuću Ristad, FT je izvestio da je Rusija preuzela kontrolu nad 103 tankera od početka godine, bilo prenamjenom brodova koji su ranije bili uključeni u transport tereta nafte u i iz Irana ili Venecuele ili direktnom kupovinom tankera.

U petak su se EU i G7 konačno složili da ograniče cenu ruske nafte na moru na 60 dolara po barelu. Odluka je doneta nakon višenedeljnih rasprava između zemalja, koje su smatrale da je predložena gornja granica „previše velikodušna“, kao što su Poljska i baltičke države, i nekih pomorskih država, uključujući Grčku, koje su želele da se gornja granica postavi na oko 70 dolara po barelu.

Zapadnim kompanijama biće zabranjeno da osiguravaju ili finansiraju brodove koji prevoze rusku naftu osim ako se ista ne proda za manje od 60 dolara po barelu prema novim pravilima, koja je Moskva jasno stavila do znanja da ne planira da prihvati.

Šef VTB banke Andrej Kostin rekao je u oktobru da Rusija mora da potroši „najmanje trilion rubalja (16,2 milijarde dolara)“ na „proširenje tankerske flote“. Zapadni analitičari su ovu izjavu protumačili tako da Moskva ulaže u veoma velike transportere nafte (VLCC, koji mogu da drže do 2 miliona barela nafte svaki), tankere Suezmak (koji nose i po milion barela) i tankere Aframak (koji drže po čak 700.000 barela).

Kako prenosi FT, međunarodni posmatrači su komentarisali da će Rusija verovatno koristiti svoju „flotu u senci“ zastarelih naftnih tankera za prodaju sve veće količine energije zemljama poput Indije, Kine i Turske koje ne podležu sankcijama EU ili SAD i drugim trgovinskim ograničenjima .

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u subotu da Moskva ne planira da prizna ograničenje cena ruskog izvoza nafte koje je nametnuo Zapad. On je dodao da Vlada trenutno vrši reviziju situacije.