Rusija deli plan za evakuaciju ISS-a

Rusija deli plan za evakuaciju ISS-a

Ruski brod Sojuz MS-23 otputovaće na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) bez posade kako bi mogao da se koristi za evakuaciju ruskih kosmonauta Dmitrija Petelina i Sergeja Prokopjeva, kao i NASA-inog astronauta Frenka Rubija iz orbite, rekao je šef Roskosmosa Jurij Borisov u sredu.

Petelin, Prokopjev i Rubio, koji su u stanici od septembra, nisu mogli da se vrate kući po planu zbog curenja rashladne tečnosti otkrivenog pre nedelja na brodu Sojuz MS-22. Rastuću temperaturu na svemirskom brodu, usidrenom na ISS, posada je brzo stabilizovala, ali se brod i dalje smatrao nesigurnim da se trojac vrati na Zemlju.

„Državna komisija odlučila je da lansira svemirski brod Sojuz MS-23 20. februara 2023. godine u bespilotnom režimu“, saopštio je Borisov i dodao da će brod i dalje isporučivati svoj predviđeni teret u orbitu.

To znači da se lansiranje Sojuza MS-23, koji je trebalo da počne svoju 188-dnevnu misiju u martu, pomera na raniji datum.

Razgovaralo se o planu da se na brod pošalje najmanje jedan član posade, ali je na kraju odustao, jer bi trebalo duže da se pripreme zbog potrebe da se kosmonautu pruži dodatna obuka i da se naprave modifikacije na brodu, prostoru – objasnio je šef agencije.

Što se tiče Sojuza MS-22, stručnjaci su odlučili da će se vratiti na Zemlju u bespilotnom režimu, otkrio je on.

Međutim, to se neće desiti pre dolaska Sojuza MS-23 na stanicu, nastavio je Borisov, jer će oštećena letelica Sojuz MS-22 i dalje biti potrebna za evakuaciju posade u slučaju „posebno kritične situacije“ na stanica.

Da bi Petelin, Prokopjev i Rubio poleteli kući na Sojuzu MS-22, rekao je Borisov, njihova misija na ISS bi morala da se produži.

Američka svemirska agencija NASA „saglasila se sa zaključcima [ruske] komisije i potvrdila njihovu spremnost da pruže neophodnu pomoć“, dodao je on.

Šef Roskosmosa je takođe istakao da su studije ruskih stručnjaka otkrile da curenje na Sojuzu MS-22 nema nikakve veze sa neispravnim delovima, već je postalo rezultat „sudara sa elementom svemirskog otpada veličine do jednog milimetra u veličini pri brzini od 7.000 metara u sekundi.”