Romi u Nišu pet meseci bez struje

Romi u Nišu pet meseci bez struje

Stanovnici romskog naselja iz Niša koji su pet meseci bez struje izbačeni su iz Gradske kuće prilikom pokušaja da dođu do gradonačelnice. Iz grada ih upućuju na Ministarstvo za energetiku, gde im je, kažu, zakazan sastanak, preneo je N1.

Posle više od pola sata napolju, ušli su, iako nisu pozvani. Malo da se zagreju, malo da probaju da zakažu sastanak, ali se pojavilo više policajaca.

Pročitajte još: Novi protest Roma u Nišu zbog isključene električne energije Vesti 12:13 12 Vesti 12:13 12

„Mi se ne bijemo, niti lomimo“, rekao je jedan od stanara romskog naselja.

„Mi ćemo da štrajkujemo glađu. Vi idite vašim kućama. Strpite se, mi ćemo ostati ovde dok god ne dobijemo neki odgovor“, rekao je okupljenima u holu Stevica Nikolić iz pokreta Opre Roma.

Konačno je uspelo, izašlo se napolje. Bilo je reči da će njega privesti. Međutim, spas u poslednji čas: Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša, pozvala je predstavnike okupljenih kod sebe.

Posle trominutnog boravka kod zamenice gradonačelnice Niša, Stevica Nikolić je rekao da se sastanak odlaže zbog „nesposobnosti gradonačelnice da organizuje jedan sastanak na pravi način“, i da se sastanak zakazuje u ministarstvu kod Zorane Mihajlović u četvrtak 20. oktobra.

Iz Ministarstva energetike potvrđeno je za N1 da je sastanak planiran za taj dan i to još prošle sedmice.

Dobro će biti, kaže Nikolić, da tamo odu zajedno svi, a ne jedan predstavnik Nacionalnog saveta, kako je to bilo prošli put kada su, tvrde ovi ljudi, prevareni jer je ta osoba u ime svih potpisala priznanje starog duga za struju. Zbog toga je, navode, čitavo naselje i isključeno pre pet meseci.

„Na šporetu grejemo vodu, peremo ruke… Nije lako, verujte“, rekla je jedna stanarka, majka četvoro dece.

„Deca sve vašljiva, nije sramota. Živimo nikako, bez struje… Molimo se Bogu da preživimo. Hladnoću da preživimo, nemamo pare za drva, šta da jedemo, gde da radimo. Deca moja su išla, sad ne mogu ni da idu u školu. Nema šta da obuku, oznoji se čovek, ljudi smo… Prljavi smo svi“, kaže meštanka Malika Selimović.

U naselju 12. februar i kod drugih iste muke. Započete pa nedovršene legalizacije, zajednička brojila, gašenje struje čitavom naselju. Posete imaju kada su potrebni sigurni glasovi.

„Kako ja mogu da platim kad ja nemam za ‘leba“, kaže jedan stanovnik naselja.

„Sam problem traje već 10 godina gde se ljudima pred izbore uključuje struja, a kasnije – bez ikakvog obrazloženja se struja gasi“, govori Jelena Reljić iz pokreza Opre Roma.

„I onda idemo zagarantovani glasovi i glasamo, a zna se – mi smo uvek glasali za Vučića“, govori meštanin. Na pitanje da prokomentariše to što iz Elektrodistribucije kažu da je problem nastao između ostalog i zato što su pokušavali da kradu struju, kaže da nisu svi stanari krali.

Dvadeset i četiri porodice ostaće na nogama. Od gradonačelnice traže još da ne govori o njima kao ljudima koji očekuju da im drugi plaćaju struju. Nisu to, kažu, ni tražili.