Rod paprike manji, ali je zato cena viša: Berači u Srbiji zadovoljni, dnevnica 30 evra

Rod paprike manji, ali je zato cena viša: Berači u Srbiji zadovoljni, dnevnica 30 evra

Paprika je donosila veliki profit uzgajivačima, dok je sada pitanje ko će nastaviti sa ovom poljoprivrednom proizvodnjom. Udeo u izvozu je 60 odsto i to je jedna od najisplativijih grana agrara.

Elemir Nađ iz sela Ruski krstur ima 32 godine i gaji papriku na blizu dva hektara. Ove godine je zbog suše prinos manji za 20 odsto. Paprika se klasira u dve grupe i prinos je oko 60 tona po hektaru. 

Za prvu klasu je sada cena 120 dinara po kilogramu, što samo pokriva troškove i ulaganja, bez velikog profita.

„Pre dve, tri godine na ovoj prikolici je bilo po dve i po, tri tone, a sada ne može prikolica tri tone da se natovari, zbog te vrućine paprika nije bila u mogućnosti da uvuče vodu u sebe i da naraste, zato je manji kvalitet“, priča Elemir Nađ za RTS, proizvođač paprike.

Sezona berbe paprika traje oko mesec dana, radnici su plaćeni 400 dinara na sat i prijavljeni službi biroa rada.

Fikreta Nađ, iz Ruskog Krstura kaže da nije uopšte naporno: 

“Radim sada već non-stop sa tom paprikom, pa mi nije teško uopšte. Sezona traje po mesec dana, uspevamo da stignemo. A traje i duže. Sve zavisi od vremena.“

Branka Bunić, iz Sombora ističe da može da se zaradi: 

“Dnevnica je tri i dvesto ako radiš osam sati. Zaradi se fino.“

U Ruskom Krsturu se gaji autohtona vrsta paprika zvana „roga“ ili „slonovo uvo“, a o kvalitetu za zimnicu svedoči podatak da kupci dolaze iz svih krajeva Srbije i regiona.

„Beremo, pa izaberemo papriku najbolju za seme. Svakako tu papriku koristimo mi ili komšije, prijatelji, nekome damo ili prodamo. A seme ostavljamo sebi“, naglašava Julijan Kološnjai, proizvođač paprika.

Oko 250 prozvođača paprike u Ruskom Krsturu okuplja zemljoradnička zadruga „Krsturska paprika“ gde se ova kultura gaji na ukupno 500 hektara.

„Tradicija više od 50 godina, možemo slobodno da kažemo da se proizvodi na ovom podneblju, Krstur je kao neki centar u ovom delu za tu papriku i jednostavno ide sa kolena na koleno što se tiče proizvodnje i tržišta crvene paprike”, navodi Željko Oroz, iz ZZ „Krsturska paprika“ za RTS.

Po svakom hektaru ide oko 80 hiljada sadnica biljki paprika, što je poseban izvor prihoda za proizvođače rasada. Izvoz srpskih paprika i njenih začinskih proizvoda na evropsko tržište je oko 60 odsto.