RGZ: Ponovo u funkciji eKatastar, sledeće nedelje rad sa strankama

RGZ: Ponovo u funkciji eKatastar, sledeće nedelje rad sa strankama

Republički geodetski zavod saopštio je da od danas pušta u funkciju svoj servis eKatastar, digitalnu platformu geoSrbija, sve mobilne aplikacije i još nekoliko servisa.

RGZ je na svom sajtu objavio da su svi podaci kojima raspolaže RGZ bili javno dostupni od 20. juna preko magistrale državnih organa, a od danas zavod pušta u rad sledeće servise za sve korisnike svojih usluga:

Od ponedeljka, 20. juna, počelo se sa postepenim puštanjem u rad prioritetnih servisa neophodnih za funkcionisanje tržišta nepokretnosti .

Zavod je saopštio i da je računarska sabotaža izvedena iz inostranstva korišćenjem virusa tipa Ransomware Phobos. U porukama koje su stigle kao deo sajber napada za sada nije identifikovana poruka sa zahtevom za otkup.

„Republički geodetski zavod će u razumnom roku, fazno, u potpunosti povratiti funkcionalnost sistema, zahvaljujući brzom odgovoru timova za IT bezbednost koje čine najbolji domaći stručnjaci iz više institucija i organizacija, kao i renomirani eksperti iz Rusije, Amerike i EU koji su svoje usluge i znanje bez nadoknade stavili na raspolaganje RGZ-u“, navedeno je na sajtu.

Ističe se da je uvođenje funkcionalnosti veoma kompleksan i osetljiv proces.

„Dva puta dnevno se radi presek obavljenih poslova i proverava se usaglašenost aktivnosti svih članova bezbednosnih timova kako se ne bi napravio neki ishitren potez koji bi značio povratak nekoliko koraka unazad u procesu oporavka“, navode u zavodu.

Kako napominju, detaljno i strogo se kontroliše više od 3.000 računara, nekoliko stotina servera i više od tri petabajta podataka, sa tri različita bezbednosna sistema kako bi svi virusi bili očišćeni i da ne bi zaostali ni u jednoj jedinici, što bi omogućilo naknadno aktiviranje daljinskim putem i ponovnu blokadu sistema.

„Zbog zaštite podataka i potencijalne opasnosti koja preti tokom podizanja sistema RGZ neće podleći pritiscima interesnih grupa za promenu redosleda aktiviranja delova sistema, niti prihvatiti kompromise kada je u pitanju zaštita podataka građana Srbije“, poručuju iz RGZ-a.