Apel za dobrovoljno davanje krvi: Kritična situacija u Institutu za transfuziju krvi Srbije

Apel za dobrovoljno davanje krvi: Kritična situacija u Institutu za transfuziju krvi Srbije

Institut za transfuziju krvi Srbije trenutno se suočava sa ozbiljnim nedostatkom krvi, sa rezervama koje traju samo jedan i po dan. Ivana Rodić iz Instituta upozorava da su posebno potrebne krvne grupe A pozitivna i negativna, kao i nulta pozitivna i negativna.

Rodićeva je objasnila da su rezerve krvi na vrlo niskom nivou, i to od prošlog ponedeljka. Iako je tokom prethodne nedelje bilo 1400 jedinica krvi, ovaj broj je sada smanjen, što je delimično posledica godišnjih odmora i visokih temperatura koje smanjuju broj donatora.

Posebno se ističe potreba za najčešćim krvnim grupama, kao što su A i 0 pozitivna. Rodićeva je pozvala građane da se odazovu na akcije dobrovoljnog davanja krvi kako bi se nadoknadio ovaj deficit.

Danas će dva transfuziološka autobusa biti ispred zoološkog vrta, gde će svi donatori dobiti besplatan ulaz u vrt. Sutra, jedan autobus će biti u Rakovici ispred Biga od 10 do 14 časova.

Skoro 65% stanovništva Srbije u starosnoj dobi od 18 do 65 godina može da bude dobrovoljni davaoci krvi. Muškarci mogu da daju krv na svaka tri meseca, dok žene mogu na svaka četiri meseca. Ceo proces, uključujući popunjavanje upitnika i samo davanje krvi, traje oko pola sata.