Retke vrste mrava ponovo otkrivene u drveću Severne Karoline

Retke vrste mrava ponovo otkrivene u drveću Severne Karoline

Postoji vrsta mrava koja je tako retka da postoji samo nekoliko zapisa iz čitavih istočnih Sjedinjenih Država. Istraživačica sa Državnog univerziteta Severne Karoline Mišel Kirhner ne samo da je pronašla ove mrave u regionu Trougla u Severnoj Karolini, ona je prva koja je dokumentovala čitavu koloniju za naučnike, taksonomiste i entuzijaste svuda.

Aphaenogaster mariae Forel su retka vrsta mrava sa kičmom. Za razliku od svojih rođaka koji se gnezde uglavnom u ostacima šumskog tla, ovi mravi većinu svog života žive visoko u krošnjama drveća. Ovaj arborealni životni ciklus je prilično uobičajena praksa za mrave u tropskim oblastima, ali se do sada malo znalo o prisustvu ili rasprostranjenosti arborealnih mrava u trouglu.

„Uopšte nisam očekivala da ću pronaći ove mrave, pa sam bila šokirana kada sam pronašla celu koloniju“, kaže Mišel Kirhner, glavni autor rada o radu i doktor nauka. student primenjene ekologije i entomologije na NC State. „Sa čitavom kolonijom, u mogućnosti smo da dokumentujemo svaku životnu fazu ove retke vrste mrava, koja je prva za nauku.“

Rad „Struktura kolonije i redopis mužjaka kod retko sakupljenog drveća mrava, Aphaenogaster mariae Forel (Himenoptera: Formicidae)“, objavljen je u Proceedings of the Entomological Societi of Vashington. Rad su koautori Metju Bertone sa Državnog univerziteta NC i Boni Blejmer sa Lajbnicovog instituta za evoluciju i nauku o biodiverzitetu.

Do sada nije bilo fotografija ili dokumentovanih kolekcija mužjaka ove vrste. Isto tako, nepoznato je koliko populacija postoji, gde se nalaze ili koja staništa preferiraju. Međutim, ovi novi, detaljni opisi svih članova kolonije daju neke naznake.

„Kraljice ovih vrsta su prilično male u poređenju sa drugim kraljicama mrava“, kaže Kirhner. „Ovaj mali tip tela je sličan parazitskim mravljim kraljicama jer ih zbog male veličine kolonija u koju će se upravo infiltrirati lakše pogreši kao mrave kolege.

U Severnoj Karolini je identifikovano oko 250 vrsta mrava, a Kirhnerovo ponovno otkrivanje ove vrste pomaže nam da bolje razumemo jedinstveni sastav biodiverziteta Severne Karoline.

„Ne znamo koliko je ova vrsta važna za ekologiju šuma u ​​trouglu“, kaže Kirhner. „Ovaj drugačiji istraživački napor je promenio ono što nalazimo i našu perspektivu o tome šta je tamo moguće. Još uvek postoje otkrića koja treba da budu napravljena, čak i u zemljama reke Neuse.“

„Ovo je sjajan slučaj vrste koja se tako retko sreće da je nemoguće izvući bilo kakve zaključke o tome koliko je retka ili nije“, kaže Elsa Jangsted, profesor primenjene ekologije u NC State i koautor knjige. studija. „Mišelova zapažanja sugerišu da su ove vrste prilično lokalizovane, ali je potrebno više posla.“