Respiratorne infekcije u porastu: Doktorka savetuje kako da se zaštitite

Respiratorne infekcije u porastu: Doktorka savetuje kako da se zaštitite

Specijalista opšte medicine dr Ana Balać Jovanović ističe da se domovi zdravlja pune, zbog čega savetuje kako je najbolje zaštititi svoje zdravlje.

Doktorka navodi da su respiratorne infekcije u porastu, „zadnjih deset do petnaest dana se beleži njihov skok i domovi zdravlja se pune“.

„Ono što bih ja negde napomenula da je jako bitno, pored tih higijenskih mera, jeste vakcinacija i to je nešto što ja svojim pacijentima stalno pominjem. I tu ne mislim samo na kovid već na vakcinaciju protiv virusa gripa, protiv pneunokoka i protiv nekih drugih bolesti, jer je vakcinacija nešto što nam je dostupno i na dohvat ruke. To je prioritet kako bi smanjili broj pacijenata u našim ordinacijama“, naglasila je dr Balać Jovanović u emisiji „Dan uživo“.

Zaboravite na stare simptome korone, sada po ovome možete prepoznati zarazu Zdravlje 21. sep 2023 0 Zdravlje 21. sep 2023 0 Osam namirnica koje slabe imunitet Zdravlje 01. sep 2023 0 Zdravlje 01. sep 2023 0

Što se tiče korone, kako je objasnila, primećeno je povećanje pozitivnih pacijenata, ali za sada nema težih kliničkih slika.

Na pitanje koji su simptomi koji ukazuju da treba otići kod lekara, dr Balać Jovanović ističe samo u slučaju da temperatura traje duže od dva – tri dana.

Govoreći o značaju preventive, doktorka ističe da je „preventiva više od pola zdravlja“.

„Taj stav da neću da idem na pregled dok mi nešto ne nađu, poenta je da idete na početku, a ne onda kada bolest uzme maha i kada nema leka. Ja se nadam da će taj neki trend i taj neki stav vremenom da se menja“, rekla je dr Balać Jovanović.

Na pitanje zašto opada poverenje građana Srbije u javno zdravstvo, doktorka navodi da problem može da bude veliko čekanje, ali i nedovoljna informisanost.

Kada je u pitanju unos vitamina, Srbija je na samom vrhu, ali kako objašnjava doktorka ne treba preterivati.

„Treba biti umeren pa i u vitaminima. Konsultujte se sa lekarima čak i kada su vitamini u pitanju. Koliko neka doza za nekog može da bude pomoć, za drugog može da bude štetno“, zaključila je dr Balać Jovanović.