Res Publica: Građani kažu da je radnik EPS-a pokušao da ih upiše za podršku Vučiću, nadležni negiraju

Res Publica: Građani kažu da je radnik EPS-a pokušao da ih upiše za podršku Vučiću, nadležni negiraju

Kragujevčani Vera i Nebojša Simić prijavili su Šumadijskom centu za građanski aktivizam Res Publica da je radnik Elektroprivrede Srbije, posle zamene strujomera, pokušao na prevaru da ih upiše na spisak na kome se jasno video logo i izborni slogan Srpske napredne stranke. Ovaj centar navodi da su iz EDB Kragujevac negirali da je bilo ko dao nalog za ovakvo upisivanje.

Ovo se, po rečima Nebojše Simića, desilo u sredu 8. novembra, kada su dvojica radnika Elektrodistribucije došla da zamene brojilo na njegovoj vikendici, u naselju Korman.

„Ja sam potpisao zapisnik i sve se završilo u najboljem redu. Međutim, jedan od radnika mi je onda tražio ličnu kartu. Zapitao sam se u trenutku zbog čega je to potrebno, ali sam je mahinalno izvadio iz džepa i dao. Pošto je lična karta čipovana, na njoj se ne vidi moja adresa stanovanja, pa me je pitao za ulicu i broj“, objasnio je Simić.

To ga je začudilo, pa je pitao radnika zbog čega mu je potrebna adresa. Tada je, kaže, video da na papiru, na koji je radnik počeo da upisuje njegove podatke, stoji logo Srpske napredne stranke i natpis „Srbija ne sme da stane“, što je zvaničan izborni slogan ove stranke na izborima koji su raspisani za 17. decembar.

„Kada sam video taj papir, odmah sam ga pitao zašto me upisuje, ko mu je za to dao dozvolu i ko je od njega tražio da to radi. On se istog trenutka povukao, rekao je da će da pocepa papir, što je i uradio i počeo je da se brani. Za to vreme, njegov kolega je stalno ponavljao da on to ne radi i da nema ništa sa tim“, rekao je Nebojša Simić.

On je naveo da se osoba koja je pokušala da ga upiše na spisak zbunila, a da su radnici odmah pokupili stvari i otišli.

Povodom ovog događaja, Res Publica je u iz Ogranka Elektrodistribucije Kragujevac dobila informaciju da niko od rukovodstva, niti bilo ko od zaposlenih, nije dao nalog za upisivanje korisnika na stranačke ili slične spiskove, dodaje se u saopštenju.

Šumadijski centar za građanski aktivizam Res Publica ranije je pozvao da im se jave građani koji su u izbornoj kampanji lično izloženi pritiscima ili poznaju osobe koje imaju takav problem.