Broj usvojene dece najmanji u poslednjih 10 godina, uprkos velikom broju potencijalnih usvojitelja

Broj usvojene dece najmanji u poslednjih 10 godina, uprkos velikom broju potencijalnih usvojitelja

U Srbiji se trenutno suočavaju sa problemom niske stope usvojenja dece, iako postoji značajan broj potencijalnih usvojitelja. Prema informacijama iz Komore socijalne zaštite, trenutno 306 dece čeka na usvajanje, dok je broj potencijalnih usvojitelja dvostruko veći, dostižući cifru od 726 osoba. Ipak, prošle godine je usvojeno najmanje dece u proteklih 10 godina, sa samo 62 usvojena deteta.

Direktorka Komore socijalne zaštite, Sandra Perić, ističe da je proces usvajanja usmeren na dete, tražeći podobne usvojitelje za svako dete pojedinačno, a ne obrnuto. Procedura usvajanja može biti kompleksna, ali ne nužno komplikovana, ističe Perić, dodajući da postoji administrativne, mentalne i emocionalne prepreke koje mogu uticati na proces.

Kriterijumi za podobnost usvojitelja obuhvataju različite aspekte, uključujući državljanstvo, roditeljska prava, poslovnu sposobnost, psihofizičko zdravlje, motivaciju za usvajanje i odnos prema porodici porekla deteta. Proces usvajanja takođe podrazumeva obuku budućih roditelja, prilagođavanje deteta u novoj porodici, kao i praćenje celokupnog procesa od strane stručnog tima.

Perić naglašava važnost edukacije i informisanja potencijalnih usvojitelja o proceduri usvajanja, kao i potrebu za razbijanjem predrasuda u vezi sa usvajanjem. Ističe da je usvajanje ozbiljan institut koji zahteva odgovornost i pripremu budućih roditelja.

Iako nema zvaničnih podataka o broju punoletnih osoba koje nemaju decu u Srbiji, statistički podaci pokazuju da oko 30% osoba starijih od 15 godina nema decu. Ohrabruje se sve zainteresovane da se informišu o proceduri usvajanja i da se obrate stručnjacima kako bi saznali više o mogućnostima i posledicama usvajanja.