Referendumsko pitanje 16. januara: Da li ste za potvrđivanje akta o promeni ustava RS?

Referendumsko pitanje 16. januara: Da li ste za potvrđivanje akta o promeni ustava RS?

Referendum o promeni Ustava Republike Srbije biće održan 16. januara.

Juče je, u štampariji Javnog preduzeća “ Službeni glasnik“ počelo štampanje glasačkih listića za izjašnjavanje građana na referendumu radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije.

Predsednik Republičke izborne komisije Dimitrijević je naveo da će biti štampano 6.510.233 glasačka listića. Podsetio je da će se glasanje održati 16. januara na teritoriji cele Srbije, na svih 8.000 biračkih mesta i na 29 mesta u zavodima, kao i na 10 mesta u inostranstvu.

– Pitanje na referendumu glasi da li ste za utvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije, na koje će građani nedvosmisleno odgovarati sa „da“ ili „ne“ – rekao je on, i naveo da će listić biti bele boje.

Ministarstvo spoljnih poslova je objavilo da će svoje pravo glasa moći da iskoriste na 10 biračkih mesta u inostranstvu i to u Ambasadama u Beču, Briselu, Rimu, Oslu, Moskvi, Skoplju, Minhenu, Strazburu i Vukovaru.

Navedena biračka mesta su utvrđena u skladu sa odredbom Uputstva Republičke izborne komisije za određivanje glasačkih mesta u postupku sprovođenja republičkog referenduma, kojom je propisano da je za otvaranje glasačkog mesta neophodno da se prijavi najmanje 100 glasača.

Imajući u vidu da je rok za prijavljivanje za glasanje u inostranstvu preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije istekao u ponoć 25. decembra, glasači koji su se prijavili za glasanje u državama u kojima neće biti otvorena glasačka mesta, moći će da ostvare svoje  biračko pravo izlaskom na svoje biračko mesto u Republici Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Još uvek nije poznato da li će građani na teritoriji Kosova i Metohije moći da glasaju na predstojećem referendumu.