Rasprava u španskom parlamentu, za i protiv priznanja KiM

Rasprava u španskom parlamentu, za i protiv priznanja KiM

Danas je u španskom parlamentu održana rasprava o priznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova i Metohije. Predlog za ovu raspravu dala je katalonska separatistička stranka Juntas, a inicijativu je obrazložio poslanik Eduard Pujol Bonel, naglašavajući da je Kosovo „pravna država“ čiju je nezavisnost priznao Haški sud.

Konzervativne Stranke

  • Voks: Karlos Flores Huberijas iz stranke Voks oštro se usprotivio priznanju, navodeći značaj poštovanja međunarodnog prava i rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, koja potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet SR Jugoslavije. Takođe je istakao da bi priznavanje negativno uticalo na odnose sa Srbijom, ključnom zemljom za stabilnost Balkana.
  • Narodna Partija (PP): Rikardo Tarno Blanko naglasio je da situacija u Kataloniji nema sličnosti sa Kosovom, ukazujući na odsustvo proterivanja, ubistava i vojne okupacije u Kataloniji. Dodao je da PP ne priznaje jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova iz 2008. godine i da veruje u unapređenje mira i stabilnosti na Balkanu.

Socijalističke Stranke

  • Socijalistička Partija Galicije (GS): Obdulija Taboadela Alvarez istakla je da Španija ostaje čvrsta u svom stavu da ne prizna Kosovo, oslanjajući se na međunarodno pravo i princip teritorijalnog integriteta. Takođe je naglasila važnost dijaloga između Beograda i Prištine za regionalnu stabilnost, posebno u kontekstu sukoba u Ukrajini.

Stavovi Katalonskih i Baskijskih Stranaka

Poslanici iz katalonskih i baskijskih stranaka, uključujući Aitor Esteban Brava iz Baskijske partije i Jon Injaritu Garsiju iz baskijske stranke GEH Bildu, podržali su predlog priznavanja Kosova, ističući pravo Prištine na samoopredeljenje. Takođe su ocenili da Španija nije priznala Kosovo zbog straha od unutrašnjih paralela.

Rasprava u parlamentu pokazuje duboke razlike u stavovima španskih političkih stranaka po pitanju priznavanja nezavisnosti Kosova. Konzervativne i socijalističke stranke ističu važnost poštovanja međunarodnog prava i stabilnih bilateralnih odnosa sa Srbijom, dok katalonske i baskijske stranke podržavaju pravo na samoopredeljenje Prištine. Ova rasprava odražava složenost pitanja i različite političke interese unutar Španije.