Radojević: Narodu je dozlogrdilo, situacija se pogoršava od septembra 2021.

Radojević: Narodu je dozlogrdilo, situacija se pogoršava od septembra 2021.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević podneo je neopozivu ostavku na svoju funkciju i dodao da su potezi Prištine doveli do toga da se Briselski sporazum ruši, a da se „situacija se iz dana u dan pogoršava, počevši od septembra prošle godine, jednostranim odlukama“, i da se tako nastavljalo iz meseca u mesec. Narodu je dozlogrdilo i tražili su da preuzmemo odgovornost, rekao je.

„Upoznati ste sa tim da je ova opština jako dugo pokušavala da sačuva mir i stabilnost, dugo se radilo na izgradnji suživota sa svim zajednicama. Ovaj grad je pamtio teška vremena. Našim radom i radom prethodnog gradonačelnika uspeli smo da stabilizujemo situaciju i da se fokusiramo na razvoja grada“, kazao je Radojević u uvodnom delu, prenosi KoSSev.

Međutim, kako je nastavio, potezi Prištine u proteklom periodu prete da uruše sve što se godinama gradilo.

„Potezi Prištine doveli su do toga da se Briselski sporazum ruši. Samim tim, dovodi se u pitanje samo postojanje ove opštine i naše učešće u njoj. Problem je što na naše i vaše odluke pokušava da utiče Priština. Mislim da mi znamo šta je najbolje za nas“, dodao je.

Odluke su dovele do toga da smo juče održali sastanak sa predstavnicima Srba sa Severa Kosova i gde smo zajedno doneli o napuštanju svih kosovskih institucija, rekao je.

Potom je izlistao razloge odluke o napuštanju funkcije gradonačelnika grada.

„Više puta smo na ovim sednicama razmatrali aktuelnu bezbednosnu situaciju na Severu, apelovali, molili centralne vlasti u Prištini da ne pritiskaju Srbe i da nas ne dovode u nezgodnu situaciju. Međutim, situacija se iz dana u dan pogoršava, počevši od septembra prošle godine sa jednostranim odlukama. I tako se nastavljalo iz meseca u mesec, a to smo i međunarodnim predstavnicima na sastancima ukazivali, koji su nažalost dali apsolutnu podršku tim potezima“, kazao je Radojević.

Kaže da su i međunarodni predstavnici kasnije uvideli da Srbi nisu zainteresovani ni za preregistraciju, niti bilo koje jednostrane poteze, da nisu oduševljeni prisustvom Specijalnih jedinica i otvaranjem novih baza na Severu.

„Narodu je stvarno dozlogrdilo. Narod je tražio da preuzmemo odgovornost i da im pomognemo. S obzirom na to da institucionalno to nismo mogli, ono što možemo jeste da podnesemo ostavke“, kazao je Radojević i nastavio: „Tako i ja kao gradonačelnik opštine Severna Mitrovica podnosim neopozivu ostavku na tu funkciju. Vraćam se među građane i naša borba tu ne prestaje. Ne odustajemo od borbe za slobodu, za suživot. Ali ako to institucionalno nismo mogli, nastavićemo borbu drugim putem“.

Radojević je potom pročitao tekst ostavke, a kako bi „izbegao razne interpretacije“.

Za gradonačelnikom su na današnjoj sednici ostavke podneli i odbornici stranke Srpska lista.

„Ostavka je naša moralna obaveza prema narodu“, predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica, Nemanja Biševac.