Radnici „Port of Adria“ kontaminirani olovom poslati u Beograd

Radnici „Port of Adria“ kontaminirani olovom poslati u Beograd

Prva grupa radnika kompanije „Port of Adria“ (PoA) kod kojih su preliminarni rezultati potvrdili prisustvo uvećane koncentracije olova u krvi, pregledani su u Kliničkom centru Crne Gore, odakle su upućeni u Beograd.

Oni su poslati na Institut „Dr Dragomir Karajović“, specijalizovanu ustanovu za medicinu rada i zaštitu stanovništva od jonizujućeg zračenja i profesionalne toksikologije.

To je za Pobjedu potvrdio predsednik Sindikalne organizacije zaposlenih u „Port of Adria“ Zoran Martinović.

„Sedam ili osam naših kolega je, prema najavi Ministarstva zdravlja, juče primljeno u Klinički centar odakle su dobili uput za odlazak u institut u Beogradu“, potvrdio je Martinović.

Pre dva dana Ministarstvo zdravlja je najavilo da će, kako bi se u potpunosti otklonile sve sumnje i u skladu sa medicinskom doktrinom i etikom i proces provera bio zaokružen dijagnostikom i eventualnim lečenjem, prijem prve grupe pacijenata biti organizovan u Kliničkom centru, a da će u skladu sa zdravstvenim stanjem i medicinskim indikacijama po potrebi biti poslati u beogradski institut „Dr Dragomir Karajović’“.

Pritom je iz Ministarstva saopšteno da vrednosti, odnosno rezultati koji ukazuju na povišene vrednosti olova u krvi, zapravo „u granicama dozvoljenim u odnosu na profesionalni angažman“.

Kako je početkom sedmice Martinović potvrdio, od 63 testirana radnika preduzeća, kod njih 58 utvrđena je vrednost viša od referentne koja iznosi 28, a da je najveća zabeležena 119.

Sistematsko testiranje je sproveo poslodavac čiji je jedan o segmenata lučko-transprotne delatnosti i pretovar olovnog i cinkovog koncentrata. Testiranje je obavljeno u jednoj od dve privatne laboratorije u Crnoj Gori koje poseduju adekvatne testove na prisustvo olova i cinka u krvi.

Direktor Agencije za zatitu životne sredine Milan Gazdić je za RTCG juče kazao da su na osnovu rezultata merenja koje je izvršio Centar za ekotoksikološka ispitivanja tokom prvog ciklusa merenja u 2023. godini u okruženju Luke Bar, koncentracije olova i arsena bile veoma visoke.

On je kazao da je koncentracija arsena čak 10 puta veća u odnosu na propisanu vrednost.

Radnici „Port of Adria“, turske firme koja posluje u privatizovanom delu barske luke, kazali su „Vijestima“ da je poslednjih nekoliko dana za njih bilo jako teško te da sada, kada sve izlazi na površinu, izgleda kao da je svako znao za problem, a niko nije reagovao, što ih je na kraju koštalo zdravlja.

Jedan od njih kazao je da je ovo prvi put da se oni testiraju na prisustvo teških metala u krvi, iako on radi taj posao više od 20 godina. Do sada su, ispričao je, jednom godišnje radili rutinske preglede, ali ovaj test nisu jer, kako tvrdi, nisu imali gde.

Lučko-transportni radnici u PoA rade pretovar rude, olovnih koncentrata i cinka. Normalna vrednost olova u krvi čoveka je 28 mikrograma po litru, dok je kod tih radnika ta vrednost od 40 do 119 mikrograma.