Radnici fabrike „Zastava oružje“ traže izbor novog generalnog direktora

Radnici fabrike „Zastava oružje“ traže izbor novog generalnog direktora

Radnici kragujevačke fabrike Zastava oružje danas će održati jednočasovni štrajk upozorenja zbog, kako su naveli, nezakonitog postupanja Nadzornog odbora, koji osam dana odbija da izabere generalnog direktora, zbog čega je blokiran rad fabrike.

Štrajk će biti održan od 11 do 12 časova na radnim mestima u fabrici.

Samostalni sindikat fabrike upozorio je na posledice nepostavljanja generalnog direktora, jer je dosadašnjem Mladenu Petkoviću istekao mandat.

„Ugovori za nabavku resursa i prodaju oružja se ne potpisuju, 15 radnika će ostati bez posla, jer se ugovori o radu ne produžavaju, radnici ne mogu da odu u penziju, a isplata akontacije 5. januara je potpuno neizvesna“, saopšteno je iz sindikata.

Zahtev Štrajkačkog odbora i radnika fabrike je hitno postavljanje generalnog direktora, kao i smena Ivice Marjanovića, predsednika Nadzornog odbora, koji je i pukovnik Vojske Srbije.

Predsednik Nadzornog odbora, kako je naveo sindikat, izašao je iz okvira zakonitosti i time izazvao nezadovoljstvo zaposlenih, koji će štrajkom i protestima nastojati da odblokiraju rad fabrike i omoguće njeno normalno funkcionisanje.

Nadzorni odbor na čijem je čelu Marjanović, kako je istaknuto, godinama se bavi „perifernim stvarima“, dok su poslovi od strateškog značaja za preduzeće bili u potpuno drugom planu.

„Što je doprinelo da fabrika od 2017. godine poveća ukupnu zaduženost za oko 60 miliona evra“, naveli su u Samostalnom sindikatu fabrike oružja.

Oni su dodali da su najviše ošetećeni radnici koji rade u teškim uslovima rada sa „skromnim“ platama i koji su uskraćeni za ostvarenu dobit.

„Štrajkački odbor će se obratiti i poslanicima republičke Skupštine, kako bi sačuvali fabriku koja sledeće godine slavi 170 godina, od koje je započela industrijalizacija zemlje i koja je imala nemerljiv značaj za odbranu Srbije“, navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsednik Samostalnog sindikata Zastava oružje Dragan Ilić.