Putnik kažnjen, odbijen ulazak u Australiju zbog „značajnog“ kršenja biološke bezbednosti

Putnik kažnjen, odbijen ulazak u Australiju zbog „značajnog“ kršenja biološke bezbednosti

Međunarodni putnik kažnjen je i odbijen mu je ulazak u Australiju nakon što je pokušao da unese meso u zemlju, što je, kako je vlada rekla u nedelju, „značajno kršenje” zakona o biološkoj bezbednosti.

Australija je ranije ove godine pojačala zaštitu od slinavke i šapa na svojim međunarodnim aerodromima nakon izbijanja epidemije u Indoneziji.

U saopštenju, ministar poljoprivrede Marej Vat i ministarka unutrašnjih poslova Kler O’Nil rekli su da je putnik kažnjen sa 2.664 dolara i zabranjen mu je ulazak u Australiju nakon što je pokušao da unese 6 kilograma mesnih proizvoda u zemlju.

„Australijski službenici za biobezbednost otkrili su neprijavljeno meso tokom pregleda prtljaga na aerodromu u Pertu (dana) 18. oktobra“, rekli su ministri.

Putnik nije prijavio 3,1 kg patke, 1,4 kg goveđeg rendanga, preko 500 grama smrznute govedine i skoro 900 grama piletine sakrivene u njegovom prtljagu, rekli su oni.

O’Nil je rekao da je putnik upućen službenicima australijskih graničnih snaga, koji su tom čoveku otkazali vizu.

„Zbog toga postoji zakonodavstvo za ukidanje vize svakom putniku koji počini značajno kršenje biološke bezbednosti ili više puta krši zakone o biološkoj bezbednosti“, rekla je ona.

Bolest slinavke i šapa je veoma prenosiva i uzrokuje lezije i hromost kod goveda, ovaca, koza i drugih papkara, ali ne pogađa ljude.

Vlada je procenila da bi velika epidemija u Australiji mogla da dovede do gubitka prihoda do 51,8 milijardi dolara (33,2 milijarde dolara) tokom deset godina.

U Indoneziji, vlasti rade na tome da se epidemija stavi pod kontrolu koja je zarazila stotine hiljada stoke i ubila hiljade životinja.