Putnici iz Srbije od sinoć čekali let iz Berlina: Nisu nam obezbedili smeštaj, bilo je dece i trudnica

Putnici iz Srbije od sinoć čekali let iz Berlina: Nisu nam obezbedili smeštaj, bilo je dece i trudnica

Oko 200 putnika, većinom iz Srbije, od sinoć je boravilo na berlinskom aerodromu i, do danas popodne, nisu mogli da se vrati u Beograd zbog kašnjenja i otkazivanje leta Er Srbije.

Jedna od putnica Jovana javila se portalu N1 sa aerodroma na kome i dalje čekaju let da se vrate u Srbiju.

Prema njenim rečima, cela „drama“ je počela juče 22. decembra u 20.45 časova kada su imali zakazan regularni let Berlin-Beograd.

„Let je u startu kasnio i mi smo se tek oko 10.45 časova ukrcali u avion. Međutim, krenulo je nevreme i sneg, zbog čega smo skoro dva sata bili u avionu bez vode, hrane i bilo kakvog objašnjena zašto još ne polećemo. Nakon toga je izašao pilot koji je rekao da avion neće poleteti iz tri razloga – prvi – jer se aerodrom zatvara u 23.30 časova, drugi – zato što avion nema dovoljno goriva i da postoji problem sa ledom“, ispričala je Jovana.

Ona je navela da je pilot svim putnicima rekao „da treba da čekamo da vidimo šta će biti i da će svim putnicima biti obezbeđen smeštaj“.

„Međutim, uprkos tome što nam je rečeno da će nas na aerodromu sačekati agent Er Srbije i obezbediti smeštaj tokom noći, nikoga nije bilo. Zbog prebukiranosti obližnjih hotela, skoro svi smo bili prinuđeni da ostanemo celu noć na aerodromu. Možete da zamislite kako nam je bilo, među putnicima su bila deca, trudnice, životinje“, rekla je Jovana za N1.

Na Instagram nalogu AirSerbia, stoji objašnjenje:

„Er Srbija žali zbog neprijatnosti i čini sve što je u njenoj moći da osigura da se let realizuje što je pre moguće. S obzirom da je odloženo više letova različitih kompanija sa berlinskog aerodroma, otežano je obezbeđivanje hotelskog smeštaja za putnike od strane lokalnog agenta. Sve one koji su izgubili svoje konekcije, kompanija preusmerava na alternativne letove“, navodi se na Instagramu.

Iako, kako je objasnila Jovana, skoro celu noć nisu imali nikakvu informaciju, preko Instagram profila AirSerbie sazali su da je let zakazan za 12, potom je pomeren na 13 časova i poslednje što su dobili kao informaciju bilo je da im je obezbeđen novi let koji je zakazan za 15.30 časova.

Na pitanje da li je problem možda nastao usled nevremena i snega, Jovana navodi da je u 9.45 jutros bio redovan let iz Beograda, „ali je bio preburkiran, i nije mogao da vrati nas 200“.

Poslednju informaciju koju smo dobili je da su putnici ukrcani na let koji je zakazan za 15.30 časova i da bi trebalo da su poleteli posle 16 sati.

Uputili smo pitanja komapniji Er Srbija, te vam prenosimo njihov odgovor:

„Usled snežnih padavina na aerodromu u Berlinu, posledičnog zastoja u saobraćaju i isteka radnog vremena tog aerodroma, više letova koji su sinoć (petak, 22. decembar 2023. godine) planirani sa berlinskog aerodroma nisu realizovani.

Među pomenutim letovima bio je i jučerašnji let Er Srbije JU355 iz Berlina do Beograda, koji je odložen je za danas (subota, 23. decembar 2023. godine). Zbog posledičnog isteka radnog vremena posade, što je regulatorna kategorija, planirano je da let bude obavljen najranije moguće, tako da je on poleteo danas, nešto posle 16.00h po lokalnom vremenu.

S obzirom na to da je odloženo više letova različitih kompanija sa berlinskog aerodroma i da zbog božićnih praznika nema raspoloživih hotelskih kapaciteta, sinoć nažalost nije bilo moguće obezbeđivanje hotelskog smeštaja za putnike od strane lokalnog agenta za zemaljsko opsluživanje. Putnicima su tokom noći i tokom dana podeljeni vaučeri za osveženje, a sve one koji su izgubili svoje konekcije, kompanija preusmerava na alternativne letove.

Er Srbija žali zbog svih neprijatnosti sa kojima su se suočili putnici, a koje su uzrokovane otežanim odvijanjem saobraćaja i usporenim opsluživanjem aviona usled složenih vremenskih uslova na berlinskom aerodromu.“