Putin se „u principu“ slaže sa učešćem UN u evakuaciji

Putin se „u principu“ slaže sa učešćem UN u evakuaciji

Rusija je „u principu“ pristala na učešće UN u evakuaciji građana iz poslednjeg preostalog bloka u ukrajinskom gradu Mariupolju, nakon sastanka generalnog sekretara Antonija Gutereša i predsednika Vladimira Putina u Moskvi u utorak, rekao je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dužarik.

Tokom svog „tete-a-tete sastanka“ sa predsednikom Putinom, Gutereš je ponovio stav UN o Ukrajini, prema očitanju.

Oni su takođe razgovarali o predlozima za humanitarnu pomoć i evakuaciju civila iz zona sukoba, odnosno u vezi sa situacijom u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju, gde hiljade civila i ukrajinskih vojnika ostaju skrivene u čeličani Azovstal.

„Predsednik se, u principu, složio sa učešćem Ujedinjenih nacija i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u evakuaciji civila iz fabrike Azovstal u Mariupolju“, rekao je gospodin Dužarik.

On je dodao da će biti održani naredni razgovori sa Kancelarijom UN za humanitarna pitanja, OCHA i ruskim Ministarstvom odbrane.

Generalni sekretar je predložio osnivanje Humanitarne kontakt grupe – koju će činiti Rusija, Ukrajina i UN – „kako bi se tražile mogućnosti za otvaranje bezbednih koridora, uz lokalni prekid neprijateljstava, i da bi se garantovalo da su oni zaista efikasni“.

Gutereš je predložio da UN, Međunarodni komitet Crvenog krsta i ukrajinske i ruske snage koordiniraju rad kako bi omogućile bezbednu evakuaciju civila koji žele da napuste Mariupolj – kako unutar poslednjeg reduta čeličane Azovstal, tako i u samog grada, iu bilo kom pravcu koji izaberu – i da isporuče humanitarnu pomoć.

Kako je saopšteno, Gutereš će u četvrtak posetiti Ukrajinu, gde će razgovarati sa predsednikom Vladimirom Zelenskim i ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom.

Prema rezolucijama Generalne skupštine UN, ruska invazija na Ukrajinu predstavlja grubo kršenje Povelje UN i međunarodnog prava. U dokumentima se Rusija poziva da odmah prekine neprijateljstva i povuče trupe iz Ukrajine.o.