Putin optužuje Ukrajinu za „veliku provokaciju“ nakon napada na oblast Kursk

Putin optužuje Ukrajinu za „veliku provokaciju“ nakon napada na oblast Kursk

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu za „veliku provokaciju“ nakon što je Moskva objavila da se bori protiv velikog prekograničnog napada na jugozapadnu oblast Kursk. Ovaj napad je izazvao uvođenje vanrednog stanja u regionu, koji se nalazi blizu granice sa Ukrajinom.

Aleksej Smirnov, vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti, rekao je da su tokom dvodnevnih borbi ranjena 31 civila, uključujući šestoro dece, a pet osoba je poginulo. Smirnov je naveo da su ukrajinske trupe, uz podršku tenkova i oklopnih vozila, probile granicu.

Rusija je saopštila da je koristila vazdušnu i artiljerijsku vatru kako bi odbila napad i poslala pojačanja u region. Očevici su izjavili da su pobegli iz graničnih područja automobila pod vatrom dronova, dok je sveštenik iz Suje, Evgeni Šestopalov, rekao da je grad „u plamenu“ i da su se stanovnici koji nisu mogli da se evakuišu sklonili u njegovu crkvu.

Institut za proučavanje rata iz Vašingtona objavio je da geolocirane slike sugerišu da je Ukrajina možda napredovala do 10 km unutar Rusije. Ruski načelnik Generalštaba, Valerij Gerasimov, rekao je da su ruske snage zaustavile napad od oko 1.000 ukrajinskih vojnika i da će ih potisnuti nazad do granice.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i ukrajinski Generalštab nisu direktno komentarisali događaje u Kursku. Umesto toga, ukrajinski Generalštab je izvestio o pojačanim borbama u regionu Sumi i evakuaciji oko 6.000 ljudi.

Portparolka Bele kuće, Karin Žan-Pjer, izjavila je da Sjedinjene Države traže pojašnjenje od Ukrajine o upadu i da nemaju unapred saznanja o tome. Portparol američkog Stejt departmenta, Metju Miler, kritikovao je ruske tvrdnje nazivajući ih „duhovitim“ i naglasio da Rusija krši teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Bitke u Kursku dolaze u vreme kada Rusija tvrdi da napreduje duž linije fronta u istočnoj Ukrajini i da je zauzela 420 kvadratnih kilometara teritorije od 14. juna.