Uspešno završena modernizacija prečistača otpadnih voda u Vršcu

Uspešno završena modernizacija prečistača otpadnih voda u Vršcu

U Vršcu je uspešno puštena u probni rad nova linija za preradu mulja na prečistaču otpadnih voda, označavajući završetak modernizacije postrojenja. Posle ove rekonstrukcije, Vršac se, zajedno sa fabrikom za preradu pijaće vode, svrstava među najbolje ekološke primere u zemlji. Analize pokazuju da otpadna voda koja izlazi iz postrojenja zadovoljava domaće i evropske ekološke standarde, postajući potpuno bezbedna za životnu sredinu.

Nakon modernizacije, problem mulja je takođe rešen, a on se sada pretvara u praškasti neopasni otpad. Ovaj kompleksan proces prečišćavanja otpadnih voda omogućava potpuno bezbedan tretman mulja, čime se sprečava negativan uticaj na okolinu. Dragan Popović, stručni saradnik u sektoru vodovoda i kanalizacije u JKP „Drugi oktobar“, ističe da je sada mulj dobio svoju funkciju na lokalnoj deponiji.

Vršac je postao pionir u oblasti prečišćavanja otpadnih voda još 1984. godine kada je započeta izgradnja kanalizacione mreže. Sa priključenjem 95% domaćinstava u gradu na ovu mrežu, postavljeni su temelji za dalji razvoj i unapređenje sistema prečišćavanja otpadnih voda. Linija za preradu mulja predstavlja korak napred ka ekološki odgovornom tretmanu otpada.

Jasmina Jevremović, šef službe kanalizacije u JKP „Drugi oktobar“, naglašava da je Vršac, i dalje, jedan od retkih gradova u Srbiji koji je efikasno rešio pitanje prerade mulja. S obzirom na ekološki značaj ove inicijative, Vršac se ističe kao grad posvećen zaštiti životne sredine.

Prerađena voda iz postrojenja odlazi u Maloritski kanal, a zatim dalje do kanala Dunav-Tisa-Dunav. Interne analize, kao i one sprovedene u Zavodu za javno zdravlje Pančevo, potvrđuju ekološku prihvatljivost vode iz postrojenja i njen pozitivan doprinos očuvanju ekosistema.