Pšenica požnjevena, još se ne zna otkupna cena

Pšenica požnjevena, još se ne zna otkupna cena

Žetva pšenice ove godine je zbog vremenskih prilika poranila dvadesetak dana, a sada već padaju poslednji otkosi. Prinosi su prosečni, a žetva je dočekana sa zalihama od milion i po tona pšenice i neformiranom otkupnom cenom.

Sa gotovo svih parcela pšenica je požnjevena, a plod se već desetak dana nudi otkupljivačima i predaje na čuvanje u silose. Prosečan prinos je od četiri i po do pet tona po hektaru, a kvalitet zrna izuzetan. Paori lageruju žito iako se još ne zna otkupna cena.

„Jeste, mora da se preda, može da se preda na lager na čuvanje i kasnije ako se ima neka pomeranja u ceni, onda po višoj ceni da se obračuna“, kaže poljoprivrednik iz Oroma Bernard Vajda.

Ovogodišnji rod pšenice izdvaja se po tehnološkim parametrima za buduću preradu, a to su udelo proteina iznad 12,5 i glutena oko 25 odsto.

„Kvalitet roda 2024 je dosta solidan, hektolitar je solidan, vlaga je dosta dobra, malo nas je prekidala kiša“, napominje Simo Trbović iz novosadskog „Jugoinspekta“.

Jedan od naših najvećih prerađivača je „Žitopromet mlin“ iz Sente koji će ove godine otkupiti više od sto hiljada tona pšenice. Devedeset odsto biće prerađeno u pekarske proizvode i testeninu.

„Do danas je u našim silosima uskladišteno više od 40.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda, a očekujemo da će se ovaj trend nastaviti jer sada je već žetva pri kraju“, objašnjava Predrag Đurović iz „Žitopromet mlina“ iz Sente.

Ukazuje da u ovom trenutku cena na berzi nije formirana. „Mi smo izašli prema našim proizvođačima i poslovnim partnerima sa akontnom cenom od 20 dinara plus PDV“, rekao je Đurović.

Ove godine hlebno zrno posejano je u Srbiji na 625.000 hektara, a očekuje se ukupan rod od oko 3,2 miliona tona pšenice.