Beograd domaćin Prvog svesrpskog sabora: „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“

Beograd domaćin Prvog svesrpskog sabora: „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“

U Beogradu se danas održava Prvi svesrpski sabor pod nazivom „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“. Na ovom istorijskom događaju učestvuju delegacije iz Srbije i Republike Srpske, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, premijera Srbije Miloša Vučevića, kao i druge visoke zvaničnike i crkvene velikodostojnike.

Sabor je započeo molebanom u Hramu Svetog Save u 9:30, nakon čega su održani sastanci između ključnih političkih lidera i patrijarha srpskog Porfirija. U 10:30, u Palati Srbija održan je sastanak između premijera Vučevića i predsednika Skupštine Crne Gore, Andrije Mandića.

Centralni deo događaja uključuje zajedničku sednicu vlada Srbije i Republike Srpske u podne, gde će biti potpisani i razmenjeni važni dokumenti. Kasnije, u 14 časova, Vučić i Dodik će sa ministrima posetiti veterane.

Proslava će kulminirati na Trgu Republike u 17 časova, gde će nastupiti oko 2.500 folklornih igrača iz 48 kulturno-umetničkih društava iz Srbije i Republike Srpske. Manifestacija će se završiti spektakularnim vatrometom u 21 čas iz Parka Republike Srpske.

Vučić je najavio da će na saboru biti donete značajne odluke, uključujući izgradnju memorijalnih centara u Beogradu i Donjoj Gradini, kao i investiciju od 10 miliona evra za put Bijeljina – Sremska Rača.

Očekuje se prisustvo nekoliko hiljada ljudi iz Srbije i Republike Srpske, čime će ovaj događaj postati simbol zajedništva i kulturnog bogatstva srpskog naroda.