Prvi dan male mature, osmaci polažu test iz maternjeg jezika

Prvi dan male mature, osmaci polažu test iz maternjeg jezika

Učenici osmih razreda osnovnih škola širom Srbije danas polažu završni ispit iz maternjeg jezika.

Završni ispit iz matematike održaće se u sredu, 19. juna, dok će ispit iz izbornog predmeta biti 20. juna. Oba ispita traju od 9 do 11 sati.

Učenici ne smeju napuštati prostoriju prvih 45 minuta niti poslednjih 15 minuta ispita. Korišćenje mobilnih telefona, pametnih satova, kalkulatora ili drugih nepropisanih materijala nije dozvoljeno.

Svaki test nosi maksimalno 20 poena. Za upis u srednje škole, bodovi sa testova iz maternjeg jezika i matematike množe se koeficijentom 0,7, dok se bodovi sa trećeg testa množe koeficijentom 0,6.

Preliminarni rezultati biće objavljeni 22. juna na nivou škole i portalu Moja srednja škola. Konačni rezultati i raspodela po srednjim školama biće objavljeni 25. juna.

Popunjavanje liste želja za upis u srednje škole moći će se obaviti elektronski putem na portalu Moja srednja škola od 2. do 6. jula.

Učenici i roditelji imaju pravo na prigovor, koji se može podneti neposredno u školi ili elektronskim putem.

Završni ispit je pomeren za jedan dan zbog neradnog dana 17. juna, a sve informacije o završnom ispitu i upisu mogu se pronaći na zvaničnom portalu Moja srednja škola.