Inicijativa ProGlas ohrabruje studente da izađu na izbore za studentske parlamente

Inicijativa ProGlas ohrabruje studente da izađu na izbore za studentske parlamente

Inicijativa ProGlas organizovala je prvu u nizu tribina pod nazivom „Čuje li se glas studenata na fakultetima?“ u Nišu, sa ciljem da podstakne i ohrabri studente da učestvuju na izborima za studentske parlamente.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Filip Ejdus, najavio je da će ProGlas organizovati niz tribina u Beogradu i Novom Sadu u narednim danima.

Naglasio je da se ProGlas, nakon decembarskih izbora, posvetio borbi za slobodne i poštene izbore, te da želi da zainteresuje i ohrabri studente da izađu na izbore za studentske parlamente početkom aprila. Ejdus je istakao da je ProGlas podržalo 200.000 ljudi, od kojih je 10.000 studenata.

On je takođe ukazao na važnost izlaska na izbore za studentske parlamente, ističući da studenti imaju značajan uticaj u naučno-nastavnim većima, biraju dekane i usvajaju finansijske planove. Na tribini je takođe istaknuto da postoji problem s nedovoljnom konkurencijom na izborima, te da odziv od samo 10% dovodi u pitanje legitimitet studentskih parlamenata. Studenti su izneli svoja iskustva i stavove, ističući izazove s kojima se suočavaju, uključujući nedostatak transparentnosti i moguće pritiske na studente da ostanu neaktivni.

Profesorka Filozofskog fakulteta u Nišu, Tatjana Stefanović Stanojević, naglasila je važnost da profesori podstiču studente da razviju svoje stavove i aktivno učestvuju u društvenim pitanjima. Inicijativa ProGlas nastavlja svoj rad kako bi osnažila glas studenata i podstakla ih da preuzmu aktivnu ulogu u oblikovanju budućnosti.