Protestna vožnja poljoprivrednika: „Da se čuje naš glas i vidi veliko nezadovoljstvo“

Protestna vožnja poljoprivrednika: „Da se čuje naš glas i vidi veliko nezadovoljstvo“

Poljoprivrednici iz Banata i Požarevca održaće protestnu vožnju u Bavaništu kako bi skrenuli pažnju na neispunjene zahteve. Oni neće blokirati saobraćaj, i poručuju da je ovo samo protest upozorenja nadležnima.

Jovan Jovanović, jedan od organizatora ovog protesta, navodi za N1 da su zahtevi poljoprivrednika upućeni nadležnima još u maju, ali da još uvek nisu ispunjeni. Očekuje da će se na ovom protestu okupiti 60 proizvođača sa svojom mehanizacijom.

„Zahtevi su uređenje tržišta žitaricama, regresirana nafta bez akciza na pumpama, subvencije za 2024. godinu, kao i vodoprovreda koja je trebala da bude regulisana ove godine. Ovo je samo vožnja upozorenja, nećemo bloikirati ništa, stajaćemo poret puta sa strane. Želimo da se čuje naš glas i da se vidi naše veliko nezadovoljstvo“, kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, na prošlim protestima u maju su dobili obećanja da će biti regulisanje berze i uređivanje tržišta.

„To je nama hitno potrebno, jer su cene žitarica jako niske. Ne tražimo ništa novo i ne izmišljamo zajteve koji nisu realni. Sve zemlje u regionu imaju nove zakone u vezi sa regulisanjem tržišta, i samo želimo isto kao i u Mađarskoj Hrvatskoj, Bosni… Svi imaju zakone koji štite svoje proizvođače. Želimo da budemo ravnopravni sa njima, da možemo da konkurišemo sa našom robom koju proizvedemo, napomenuo je Jovanović.