Protesti u Pančevu i Topoli protiv iskopavanja litijuma

Protesti u Pančevu i Topoli protiv iskopavanja litijuma

U centru Pančeva održan je građanski protest, prvi put u tom gradu, protiv projekta Jadar. I meštani opštine Topola protestovali su danas protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

Na protestu u pešačkoj zoni u Topoli, koji je oganizovao Pokret poljoprivrednika Srbije, osam govornika – profesora, ekologa, inženjera, sportista, ratara, podržali su meštane Jadra i rekli „ne“ rudarenju u bilo kom delu Srbije, javlja dopisnik RTS-a.

Pred građanima je ozbiljna borba, jer od toga zavisi kakva će biti životna sredina, voda, zemljište, hrana, poručili su govornici.

Ocenjuju da nema bezbednog rudarenja i da bi kopanje litijuma bilo ekološka bomba, jer bi uticalo na zdravlje biljaka, životinja i javno zdravlje stanovništva.

„Nećemo jalovinu, hoćemo dedovinu“, „Rio Tinto, marš iz Srbije“, neke su od poruka građana koje su poslate iz Topole.

Inače, Ministarstvo rudarstva i energetike ranije je saopštilo da na teritoriji Šumadije neće biti iskopavanja litijuma, niti drugih kritičnih sirovina.

Predsednik Skupštine opštine Topola Dragan Jovanović podseća da su lokalni parlamenti Topole i Aranđelovca ranije usvojili odluku da na njihovim teritorijama neće biti kopanja litijuma, nikla ili bilo koje druge rude, što je uneto i u prostorne planove.

U centru Pančeva, ispred Kulturnog centra, održan je građanski protest protiv iskopavanja litijuma u dolini Jadra.

Okupljenim građanima obratili su se dr Konstantin Ilijević, magistar farmacije Saška Božić i tehnolog Ivan Smailović.

Dr Ilijević je ukazao na sve negativne posledice iskopavanja litijuma u plodnoj dolini i istakao je da to nije razvojna šansa naše države, već samo investitora „Rio Tinta“.

Pančevci su se solidarisali i pružili podršku svim meštanima sela u dolini Jadar, jer najbolje znaju kako je živeti u zagađenom okruženju i znaju da prepoznaju ekološku bombu.

Saška Božić je apelovala na sve da vode računa, jer, upozorila je, tu se greška može učiniti samo jednom, a skupo će koštati, jer pored ljudi mogu nastradati i brojne životinje i retke vrste biljki koje se nalaze samo na tom području.

Protesti protiv iskopavanja litijuma održani su u sredu u Požegi , u utorak u Kosjeriću i Mladenovcu, a u ponedeljak u nekoliko gradova i opština Srbije – u Kraljevu, Šapcu, Aranđelovcu, LJigu i Barajevu.

Serija protesta usledila je posle odluk e Vlade Srbije od 16. jula da se nastavi projek a t izgradnje rudnika litijuma u dolini Jadra, koji je stopiran 2022. godine .

O dluka je usledila nakon što je ranije ovog meseca Ustavni sud Srbije odlučio da su vlasti u Srbiji stopiranjem projekta 2022. godine prekoračile ovlašćenja. Projekat kompanije Rio Tinto, vredan 2,4 milijarde dolara, stopiran je pre dve i po godine nakon masovnih ekoloških protesta.