Protest ‘Za odbranu Kosova i Metohije’ održan ispred predsedništva u Beogradu

Protest ‘Za odbranu Kosova i Metohije’ održan ispred predsedništva u Beogradu

Nekoliko stotina gradjana okupilo se ispred zgrade predsedništva u Beogradu večeras oko 18 časova na skupu „Za odbranu Kosova i Metohije“, pozivajući na promenu srpske politike prema Kosovu, prenosi Beta.

Na protestu je zatraženo poništavanje Briselskog i Vašingtonskog sporazuma, uz vraćanje svih nadležnosti i organa Srbije na Kosovo i Metohiju.

Zatražen je i izlazak iz pregovaračkog okvira pod okriljem Evropske unije i vraćanje pregovora pod pokroviteljstvom Ujedninjenih nacija, uz učešće Rusije i Kine.

Učesnici protesta od predsednika Srbije Aleksandra Vučića traže da pošalje pismo ruskom i kineskom predsedniku Vladimiru Putinu i Siju Djinpingu, kojim će tražiti da stave veto na ulazak Kosova u Ujedinjene nacije.

Pozvali su predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića da hitno zakaže sednicu na kojoj će biti usvojena nova politička platforma o Kosovu i Metohiji koja će, izmedju ostalog, pokrenuti proceduru za povratak daljih pregovora o kosovskom pitanju u UN.

Oni su istakli da žele pokrajinu Kosovo i Metohiju, a ne Zajdenicu srpskih opština (ZSO), a zatražili su i da se odblokiraju administrativni prelazi, jer sve manje stižu lekovi i hrana.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da su se večeras okupili kako bi izrazili solidarnost sa Srbima na severu i jugu Kosova.

Obradović je najavio nove skupove za nedelju i narednih dana po čitavoj Srbiji.

Prema njegovim rečima, gradjanima je „jasno“ kakva je politika Prištine i Zapada, ali se „ne zna se šta je politika Beograda“.

„Jedini način da se promeni ta politika (Beograda) je da se promeni vlast. Svaka normalna vlast bi pozvala sve ugledne organizacije i dogovorile bi se zajedničke aktivnosti oko Kosova i Metohije“, naveo je Boško Obradović.

Mladen Obradović iz pokreta Obraz rekao je da okupljeni traže da se na delima promeni politika Srbije prema Kosovu.

Kako je ocenio, Kosovo je danas ugroženije nego što je ikada u istoriji bilo.

„Kada nam govore da na Kosovu nemamo ništa i da se odreknemo nebeske Srbije, znamo da ne govore istinu i da to govore kukavice“, rekao je on, navodeći da na Kosovu žive Srbi.

Prema njegovim rečima, jedino rešenje za kosovsko pitanje jeste da Srbi „jedinstveno, hrabro i odlučno kažu nema predaje, da nema podele i da nema ni na koji način oduzimanja dela Srbije“.

„Mi ne damo Kosovo i zato smo ovde“, rekao je Obradović.

Okupljeni su, nakon govora, prošetali do Hrama Svetog Save, pored ambasade Rusije.

Gradjani su nosili veliki transparent, takozvanu šetalicu, na kojoj piše „Kosovo je srce Srbije a Metohija je duša“, a nosili su i zastave Srbije i manje krstove.

Okupljeni su nosili transparente „U Prizrenu sutra i dovijeka“, „Nema predaje“, „Kosovo će izdati samo kukavice“, a na skupu su puštali srpske narodne pesme posvećene Kosovu i Metohiji.