Protest vaspitača u 12h na Slaviji: Sledeći korak obustava rada

Protest vaspitača u 12h na Slaviji: Sledeći korak obustava rada

Za danas u podne najavljen je protest vaspitača na beogradskom trgu Slavija. Njihovi zahtevi isti su kao i oni koje su, prethodno, pred Vladu Srbije ispostavili učitelji i nastavnici iz osnovnih i srednjih škola.

Razlog zbog kog su u vaspitači i pomoćni radnici krenuli u protest jeste to što je Vlada povukla svoju ponudu da im poveća platu za 12 odsto.

Predsednica samostalnog sindikata vaspitanja i obrazovanja Bosiljka Jovanović rekla je za N1 da su imali sastanak sa predsednikom Vlade, sa ministrom prosvete i njihovim timovima koji su u vrhu države.

„Mi smo izneli naš zahtev i dobro razložili zahtev za povećanjem 21 odsto plata u preškolstvu, jer je to samo nivo koji smo mi imali u septembru prošle godine“, navela je Jovanović.

Kako je istakla, predsdenik Aleksandar Vučić obećao je 5,5 odsto svima.

„Na naš zahtev za 21 odsto koji smo obrazložili detaljno i zahtev da se ne delimo, da treba da budemo svi zajedno, jer je svako od zaposlenih u lancu podjednako važan, dobili smo ponudu od 12 odsto svima“, rekla je Jovanović.

Prema njenim rečima, dva dana nakon toga dobili su hitan poziv da dođemo u Vladu i dobili smo informaciju da oni povlače ponudu i da nam u buduće ta ponuda važi samo za vaspitno osoblje.

Razlog za to su prvobitno naveli da su se pobunili ostali nivoi. Drugi razlog su naveli da im nedostaje 900 miliona dinara što je još veće poniženje imajući u vidu sa kojim ciframa se barata“, ukazala je.

Dodala je da je ovo drugi protest u nizu a da je prvi korak koji su uradili taj da su dopise direktorima predškolskih ustanova u kojima traže da svojim predsednicima sindikalnih organizacija dostave odluke o minimumu procesa rada.

Sekretar samostalnog sindikata vaspitanja i obrazovanja Slobodanka Nikić rekla je da je sledeći korak obustava rada.

„Tišina u beogradskim vrtićima devedesetih, ja pamti  bila je jeziva, kad ne čujete decu to ni malo nije prijatno, ni za koga i nikome to ne treba, to nije naša želja i ne znamo ko nas gura u štrajk“, rekla je Nikić za N1.