Protest sindikata Krušika: Predstavnici na sastanku u Ministarstvu odbrane

Protest sindikata Krušika: Predstavnici na sastanku u Ministarstvu odbrane

Predstavnici Sindikata „Nezavisnost“ i ASNS okupili su se na mirnom protestu ispred Ministarstva odbrane zbog aktuelne situacije u fabrici „Krušik“ iz Valjeva, gde su zaposleni, kako se više puta isticalo – „izloženi višemesečnim najgrubljim pritiscima i zastrašivanju sa ciljem da odustanu od sindikalnog organizovanja“. U toku je sastanak predstavnika sindikata sa predstavnicima Ministarstva odbrane.

Kako su ranije saopštila dva sindikata ovaj protest se organizje „zbog nezakonite i prljave antisindikalne kampanje poslovodstva Krušika„.

Predstavnici dva sindikata navode da su zaposleni izloženi višemesečnim najgrubljim pritiscima i zastrašivanju, sa ciljem da odustanu od sindikalnog organizovanja čime  se, kako se ističe – krše osnovna prava zaposlenih koja garantuju međunarodne konvencije, Ustav i zakoni Srbije.

„Oba sindikata su se ranije obraćala predsedniku Vlade Srbije i resornim ministrima rada i odbrane tražeći hitan sastanak, kako bi se brzo rešavali problemi u valjevskoj namenskoj industriji koja je u vlasništvu države. Međutim, ni posle skoro mesec dana takav razgovor nije zakazan. Početkom juna UGS Nezavisnost i ASNS su održali konferenciju za novinare u Valjevu ispred glavne kapije fabrike Krušik gde je takođe ukazano na šikaniranje članova sindikata i kršenje njihovih prava i sloboda“, ukazali su ovi sindikati.

Posle razgovora u ministarstvu očekuje se obraćanje predstavnika sindikata.