Protest protiv kopanja litijuma u Čačku: Kokanović objavio gde će biti sledeće blokade

Protest protiv kopanja litijuma u Čačku: Kokanović objavio gde će biti sledeće blokade

Protest protiv litijuma, koji organizuje Saveze ekoloških protesta Srbije (SEOS), počeo je oko 18 časova u Čačku, a jedan od govornika i aktivista Jevđenije Dimitrijević rekao je da će svi okupljeni na protestima i blokadama poštovati Ustav.

Međutim,  kako i na koji način će oni taj Ustav braniti, zavisi od toga kako će reagovati vlast, odnosno dokle je sve spremna da ide, prenosi njegove reči reporter N1.

Poručuju da je vlast spreman na sve, da bi čak mogla i da, zarad stvaranja nekih ciljeva, žrtvuje ljude.

Jedan od govornika, Zlatko Kokanović iz Ne damo Jadar, kazao je da sledi kombinacija blokada i protesta.

„To nam ostaje, pošto smo sve institucionalne borbe iskoristili, istrošili i videli da ova vlast nema sluha, jer je uzela institucije pod svoje i radi šta hoće. Kada smo mi u pitanju, institucije su veoma brze, ali kada za naše krivične prijave ili tužbe nemaju sluha. Tako da, naša je građanska obaveza da branimo Srbiju i, kada institucije ne rade svoj posao, moramo da izađemo na ulicu, da protestujemo, da blokiramo, jer to nam je još jedino preostalo“, rekao je on.

Sledeća blokada je, dodaje, u subotu u Šapcu.

„Na zaobilaznom putu, na skretanju za Jevremovac, organizuje se blokada. Sutra imamo protest ispred gradske kuće u Loznici, gde u deset časova počinje sednica Skupštine grada. Na dnevnom redu nije prostorni plan, ali postoji mogućnost da oni mogu da urade dopunu dnevnog reda i da stave tačku prostornog plana, tako da moramo biti prisutni i u pripravnosti ako pokušaju to da izglasaju, da im ne dozvolimo“, istakao je Kokanović.

Sutra je na sednici SO Loznica na dnevnom redu ostavka prethodnog gradonačelnika, dodao je on.

„Kao mogućnost nove gradonačelnice, pominje se i Dragana Lukić, narodna poslanica, koja je na vanrednoj sednici predloga zakona za zabranu iskopavanja i eksploatacije litijuma, bavila ličnim klevetama mene i mojih kolega saboraca, a nijedan argument nije rekla u podršku kompanije Rio Tinto. I imamo drugog kandidata koji se pominje, to su sve nezvanične informacije, Željka Marjanovića, koji je bio koordinator Mačvanskog okruga. Ko god dođe i ko god bude pokušao da potpiše, mi ćemo biti tu da ne dozvolimo, jer oni ne mogu da odlučuju o sudbini, ne samo Nedeljica, Loznice, već o sudbini cele Srbije. I da li su oni spremni da na svoja pleća stave krst, da potpišu uništenje Srbije?“, pitao je Kokanović.