Novi sad: Protest zbog intervjua Informera

Novi sad: Protest zbog intervjua Informera

Protest zbog intervjua koji je list Informer objavio sa osuđenim serijskim silovateljem Igorom Miloševićem održan je večeras i u Novom Sadu, a oko 200 mahom mlađih građana okupilo se na centralnom Trgu slobode, piše N1.

Oni su nosili transparente sa natpisima „Nisi sama“, „Čuvari porodice – gde ste, licemeri“, „Nije Informer nego je narod“, „Njeno silovanje nije tvoja ekskluziva“, a organizatori su poručili da je to „samo početak“.

„Silovanje je jedan od najvećih problema u Srbiji koji se stalno zanemaruje. Ljudi to ne primećuju. Ovim počinjemo jednu novu eru kojom želimo da podstaknemo to da se o tome više ne ćuti, da se pokaže koliki je to problem i koliko je žena, ali i muškaraca zapravo silovano u Srbiji“, kazala je jedna od organizorki protesta Lori Vukotić.

Skup koji je počeo u 18 sati, protekao je mirno, u tišini. Organizatorke su poručile da objavljivanje intervjua u Informeru nije nikakav izolovan slučaj i da je to primer kako se kao društvo odnosimo prema silovanju, navela je reporterka N1.

Učesnici protesta su za N1 rekli da smatraju da je objavljivanjem intervjua pređena i poslednja crvena linija.

„Ako pričamo o dnu, iznenadiće me ako ima nešto još dublje od ovoga“, kazala je jedna od učesnica, dok je druga dodala da je na protest došla da se bori za ljudska prava, „ne prava žena, ovo je gaženje ljudskih prava“.

Organizatori su na spomenik Svetozaru Miletiću nalepili papir sa tri zahteva: da se uvede obavezna evaluacija potencijalno opasnih zločinaca pred istek zatvorske kazne, da se intervju, kao i svi sadržaji u vezi sa njim povuku sa svih platformi i da se Informer javno izvini svim žrtvama silovanja i građanima i građankama Srbije, javlja reporterka N1 sa mesta događaja.

Informer je u sredu, 28. septembra, na svom portalu objavio video intervju sa višestruko osuđivanim silovateljem Igorom Miloševićem, a sutradan je taj razgovor izašao i u štampanom izdanju tog medija.

Intervju su osudila novinarska udruženja, nevladine organizacije i veliki broj građana, nakon čega su usledili protesti ispred redakcije Informera u Beogradu.

Aktivisti traže da Informer povuče taj intervju koji se i dalje nalazi na njihovom Jutjub kanalu i broji gotovo pola miliona pregleda.

Protest u Novom Sadu organizovala je neformalna grupa „Ženska solidarnost“.