Protest ispred RTS-a zbog privođenja ekoloških aktivista

Protest ispred RTS-a zbog privođenja ekoloških aktivista

Ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) večeras se održava protest u organizaciji „Eko straže“, pod nazivom „Sigurnost je u brojevima“, zbog privođenja ekoloških aktivista koji se protive iskopavanju litijuma u Srbiji. Okupljanje je započelo u 19 časova, a cilj protesta je ukazivanje na kršenje ljudskih i građanskih prava aktivista.

Organizatori protesta su istakli da su proteklih meseci privedena između 30 i 60 ekoloških aktivista, iako tačan broj još uvek nije poznat. Aktivisti zahtevaju izvinjenje od tužilaštva i sudstva, vraćanje zaplenjenih telefona i laptopova, kao i pokretanje disciplinskog postupka protiv odgovornih za narušavanje prava.

Tokom protesta, okupljeni su pustili špicu Dnevnika RTS-a, zahtevajući polučasovno direktno obraćanje u programu javnog servisa. Poručili su da će nastaviti da vrše pritisak na odgovorne u RTS-u, a naglasili su i važnost masovnosti okupljanja, naglašavajući da je „Sigurnost u brojevima.“

Protesti protiv projekta „Jadar“ i iskopavanja litijuma održavaju se širom Srbije već duže vreme, a ovaj događaj je deo šireg pokreta za zaštitu životne sredine i ljudskih prava u zemlji.