Prosvetni savet: Izbor udžbenika nije u našoj nadležnosti, tražili smo mišljenja

Prosvetni savet: Izbor udžbenika nije u našoj nadležnosti, tražili smo mišljenja

Povodom polemike oko sadržaja udžbenika za biologiju za osmi razred, Nacionalni prosvetni savet oglasilo se saopštenjem, rekavši da je pripremanje, odobravanje, izbor, izdavanje, povlačenje i praćenje udžbenika i udžbeničkog kompleta, priručnika i dodatnih nastavnih sredstava za osnovnu i srednju školu uređeno Zakonom o udžbenicima.

Oni navode da zahtev za odobravanje rukopisa udžbenika izdavač, zajedno sa elaboratom, podnosi Ministarstvu.

„Navedeni elaborat sadrži, između ostalog, tri stručne ocene kvaliteta rukopisa udžbenika koju daje recenzentska komisija izdavača. Recenzentska komisija ima najmanje tri člana iz reda stručnjaka za odgovarajuću oblast za koju se dostavlja rukopis udžbenika, pri čemu jedan obavezno mora da bude iz redova nastavnika koji neposredno učestvuju u izvođenju nastave“, stoji u saopštenju.

Navode da pripremanje, odobravanje, izbor, izdavanje, povlačenje i praćenje udžbenika i udžbeničkog kompleta, priručnika i dodatnih nastavnih sredstava za osnovnu i srednju školu, nije u nadležnosti Nacionalnog prosvetnog saveta.

„U pogledu programa nastave i učenja biologije za osmi razred, Nacionalni prosvetni savet se bez odlaganja obratio Srpskom biološkom društvu, radi davanja stručnog mišljenja. Napominjemo, da je Nacionalni prosvetni savet, zatražio i stručna mišljenja i izjašnjenja i od katedri bioloških fakulteta u Republici Srbiji, koja će takođe, bez odlaganja, biti dostupna javnosti“, dodaje se u saopštenju.

Ističu da će nakon pribavljanja svih relevantnih stručnih mišljenja, bez odlaganja biti zakazana vanredna sednica Saveta, radi davanja mišljenja.

„Saglasno Poslovniku o radu Nacionalnog prosvetnog saveta, Savet može obrazovati stalne i povremene komisije iz reda nastavnika, vaspitača, stručnih saradnika i drugih stručnjaka i naučnika u skladu sa poslovnikom, radi efikasnijeg rada Saveta i radi ocenjivanja celishodnosti predloženog materijala, zauzimanja stavova, davanja stručnih mišljenja i utvrđivanja predloga o pitanjima iz nadležnosti Saveta, kao i za pitanja od značaja za obrazovanje pripadnika nacionalnih manjina, pre razmatranja nekog predloga na sednici Saveta“, rekli su iz Nacionalnog prosvetog saveta.

Kako su naveli, rad Saveta se može odvijati kroz rad stručnih radnih grupa i tematskih skupova.

„Navedene oblike rada, Savet može da organizuje u saradnji sa Ministarstvom, Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, Savetom za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Nacionalnim savetom za visoko obrazovanje, a u zavisnosti od teme i sa drugim ustanovama“, zaključuju iz Saveta.