Proizvođači šećerne repe u Banatu pretrpeli najveće gubitke, istrulilo i do 60 odsto prinosa

Proizvođači šećerne repe u Banatu pretrpeli najveće gubitke, istrulilo i do 60 odsto prinosa

Iako je posle više od dva meseca pala dugoočekivana kiša, poljoprivrednici i dalje imaju problema zbog suše, koja je trajala od sredine juna. Vojvođanski proizvođači repe su pretrpeli najveće gubitke.

Najkritičnije je u Banatu, gde je od 40-60 odsto repe istrulilo. Prinosi repe iznose svega 6,5 tona do 18 tona po katastarskom jutru, što je pet puta manji prinos u odnosu na prosečnu godinu, tvrdi za N1 poljoprivrednik iz Torka Zlatko Periša.

Navodi, da je za pokrivanje troškova proizvodnje potrebno da prinos zdrave repe bude 25 tona po katastarskom jutru.

Dodaje, da su šećerane smanjile procenat dozvoljene trule repe po kamionu na 10 odsto, a prošle godine su dozvoljavali od 35 do 40 odsto odsto truleži. Periša ističe da se poljoprivrednici žale da im šećerane masovno vraćaju kamione repe zbog prevelike truleži.

Šećerane ove godine nisu želele da plate prebirače repe, kao prošle godine, a proizvođači nemaju sredstava za to, napominje Periša i konstatuje da tako propada i ostatak repe koji je zdrav, a ceo trud i uloženi novac završava na deponiji.

Proizvođači šećerne repe već nedeljama traže sastanak sa predstavnicima šećerana i Ministarstvom poljoprivrede. Poslali su im mejlove, međutim do sada nisu dobili nikakav odgovor, saznaje N1 od poljoprivrednika iz Torka.

Zlatko Periša ukazuje i na to, da od Ministarstva poljoprivrede nisu dobili odgovor, šta je uzrok truljenja šećerne repe. Kako kaže, godinama unazad imaju problema sa truljenjem ove poljoprivredne kulture u Banatu, a od nadležnih institucija nema odgovora.

Do danas nisu isplaćene ni subvencije proizvođačima šećerne repe od prošle godine. Poljoprivrednici očekuju da će im Vlada i ove godine obezbediti subvencije, ali traže da uslov ne bude količina repe predate po hektaru, kaže za N1 Periša.

Poljoprivrednik iz Torka upozorava, ako se nastavi ovaj trend, šećerana u Kovačici će ostati bez šećerne repe, jer će većina poljoprivrednika u Banatu odustati od sejanja ove kulture.