ProGlas o nasilju nad studentima u Novom Sadu: To je slika današnje Srbije

ProGlas o nasilju nad studentima u Novom Sadu: To je slika današnje Srbije

Inicijativa Proglas saopštila je da najoštrije osuđuje nasilje režimskih batinaša nad studentima Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. „Oni su napadnuti samo zbog toga što neko, po svaku cenu, želi da održi studentske izbore sa samo jednom listom i to protivno fakultetskom pravilniku“.

Ova inicijativa ističe da u potpunosti podržava njihovu borbu za slobodne i poštene izbore za studentski parlament koja je, kako se navodi, istovremeno i borba protiv sve učestalijih autoritarnih nasrtaja na autonomiju univerziteta.

„Napad na studente je slika današnje Srbije u kojoj je društvo duboko podeljeno, institucije urušene, a red na ulici zavode militantne para-državne formacije. Stoga je napad na studente, napad na sve nas!“

Podsetimo, studentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i aktivistkinja neformalne grupe STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) Mila Pajić i student tog fakulteta Srđan Đurić nalaze se u Urgentnom centru nakon što su ih fizički napale nepoznate osobe i privatno obezbeđenje zgrade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

Prema rečima Đurića, incident se desio ujutro oko šest časova kada su studenti i aktivisti grupe STAV došli pred zgradu Rektorata u kojoj bi danas trebalo da bude održan drugi krug izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koje ovi studenti smatraju nelegitmnim jer učestvuje samo jedna lista.