Status Mosta na Ibru: Sukob Beograda i Prištine se nastavlja

Status Mosta na Ibru: Sukob Beograda i Prištine se nastavlja

Most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici i dalje je zatvoren za vozila zbog trajnih radova, dok prisutnost karabinjera osigurava bezbednost na terenu. Dok Priština insistira na njegovom otvaranju, Beograd se protivi i poziva međunarodnu zajednicu da spreči jednostrane poteze.

Sjedinjene Države su pozvale Prištinu da se suzdrži od jednostranih akcija i da pitanje mosta reši kroz dijalog pod okriljem Evropske unije, što je stav koji dele i partneri Kvinte, EU i NATO. Vašington se protivi otvaranju mosta bez prethodnog dogovora i naglašava potrebu za konstruktivnim pregovorima.

Premijer Srbije, Miloš Vučević, upozorio je da bi otvaranje mosta moglo ugroziti bezbednost Srba u Kosovskoj Mitrovici i da bi direktno poništilo sve prethodne dogovore. On je pozvao zemlje Kvinte i KFOR da se angažuju kako bi se sprečilo otvaranje mosta bez dogovora.

Sa druge strane, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, rekao je da je Evropska unija protiv nametanja odluka koje ne odražavaju volju svih strana. On je naglasio da će se o daljem postupku razgovarati na sledećem sastanku u Briselu.

Predsednica privremenih institucija u Prištini, Vjosa Osmani, smatra da je potrebno pažljivo odabrati trenutak za otvaranje mosta kako bi to bio trajni, a ne privremeni uspeh. Osmani je dodala da političke odluke ne bi trebale da izazovu sukobe sa saveznicima.

Misija KFOR-a ponovila je poziv na uzdržanost svih strana od jednostranih akcija koje bi mogle povećati tenzije. Oni su spremni da reaguju u skladu sa mandatom UN-a ako se situacija pogorša.

Diskusije o statusu mosta nastavljaju se, s jasnim razdelima između Beograda i Prištine, dok međunarodni akteri nastoje da posreduju u rešenju ovog spornog pitanja.